Un lider plăcut sau un lider de temut? 5 pași simpli pentru a deveni un lider mai plăcut

Publicat de Florela Blidariu pe

Adesea, a avea un manager nepotrivit afectează atât viața profesională cât și viața personală a angajatului. Un angajat nemulțumit la locul de muncă din cauza comportamentului abuziv al superiorului său, va duce această nemulțumire și acasă, putându-i afecta atât viața de familie cât și relațiile cu cei dragi. 

Un studiul Gallup efectuat pe 7.272 de adulți din SUA a dezvăluit că unul din doi angajați și-a părăsit la un moment dat slujba din cauza managerului său. 

Dacă ești în situația în care trebuie să coordonezi o echipă, gândește-te mereu la cum vrei să fii perceput de oamenii din echipa ta. Pune-ți această întrebare în fiecare zi și vei ști curând cum să acționezi într-un mod benefic atât pentru cei pe care îi coordonezi, cât și pentru tine însuți. 

Din fericire, să devii un lider plăcut de echipă este un fapt controlabil, nu necesită caracteristici înnăscute, este o abilitate flexibilă pe care o poți îmbunătăți cu puțin efort.

Care sunt însă pașii pentru a deveni un lider plăcut de echipă?

  1. Fii onest

Onestitatea este o componentă esențială dacă vrei să fii o persoană agreabilă pentru cei din jur. În ceea ce privește munca și afacerile, asigură-te că ești mereu transparent. Pe termen lung, oamenii apreciază mult onestitatea și vei descoperi că imediat ce vei începe să fii veridic, oamenii îți vor întoarce favoarea spunându-ți și ei adevărul.

  1. Ascultă

Acest lucru poate părea evident, dar poate fi mai greu decât crezi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu se pricep să asculte. Suntem prea ocupați să ne gândim la ce vom spune în continuare pentru a fi atenți cu adevărat la ceea ce ni se spune. Dar dacă pui întrebări și asculți cu adevărat răspunsurile, oamenii vor începe mai repede să te placă.

  1. Comunică des cu echipa ta 

Comunicarea este adesea baza oricărei relații sănătoase, inclusiv cea dintre un angajat și managerul său. Angajații apreciază comunicarea din partea managerului lor nu doar despre rolul și responsabilitățile lor, dar și despre ce se întâmplă în viața de zi cu zi.

  1. Cere-ți scuze

Indiferent de context, chiar dacă ești sigur că ai dreptate, fii întotdeauna primul care își cere scuze. Oamenii pot ține aversiune ani întregi, cu minuțiozitate. Pentru a opri acest lucru să se întâmple, pășește înainte și spune scuze. Acest fapt va anula tensiunea. Vei deveni atunci persoana care face ca tensiunea să dispară, nu cea care o stârnește.

  1. Folosește limbajul corpului într-un mod pozitiv

Nimic nu se compară cu un zâmbet pentru ca oamenii să te placă. Zâmbetul și contactul vizual reprezintă combinația ideală pentru a te face plăcut. Vei atrage oameni lângă tine dacă folosești un ton entuziast, vei face gesturi cu mâinile deschise și te vei orienta către persoana cu care vorbești. Vei radia pozitivitate cu semnalele corpului tău și oamenii vor dori automat să se afle în preajma ta, chiar dacă nu le-ai vorbit.

  1. Încurajază-ți echipa să se dezvolte

Ai încredere în echipa ta și ajută membrii să învețe și să accepte noi provocări. Caută angajați talentați și apoi ajută-i să își cultive atuurile pentru a avansa în carieră.  La urma urmei, a fi un lider înseamnă a-i trata pe ceilalți cu respect și a le oferi oportunitățile meritate.

Concluzionând, nu există un manual al liderului perfect, însă există câțiva pași mici pe care trebuie să-i îndeplinești dacă speri să duci compania și echipa către succes. A fi lider înseamnă, de asemenea, să conturezi o anumită viziune tuturor celor din companie, să îi convingi de importanța ei, să îi încurajezi și să îi motivezi să lucrați împreună la realizarea ei. 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.