Au crescut subvențiile! Cei care angajează absolvenți, șomeri, stagiari sau ucenici primesc subvenții mai mari

Publicat de Alexandra Boicu pe

Cei care angajează șomeri și beneficiari de ajutor social, tineri absolvenți, tineri marginalizați, ucenici ori stagiari vor primi curând prime mai mari decât cele pe care le pot cere acum dacă angajează tipurile de persoane menționate, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă, care începând cu data de 9 iulie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 577 .

În proiectul adoptat se regăsește o creștere generalizată a subvențiilor acordate angajatorilor: aproape toate tipurile de astfel de subvenții vor ajunge la valoarea de 2.250 de lei/persoană angajată în condițiile legale, de la caz la caz.

Iată, concret, care sunt subvențiile ce se vor acorda firmelor pentru:

Absolvenți:

Una dintre prevederile și modificările aduse de prezenta Ordonanță se referă la faptul că angajatorii vor o sumă în cuantum de 2.250 lei. (față de 900 de lei, acum) pentru o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent al unei instituții de învățământ pe care îl angajează pe perioadă nedeterminată .

Șomeri:

Pe de altă parte, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomerilor care, în termen de cinci ani de la data angajării îndeplinesc condițiile pentru pensia anticipată parțială/limită de vârstă; sumele se vor da pentru fiecare astfel de angajat, lunar, până la data îndeplinirii condițiilor respective; șomerii care sunt părinți, unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Ucenici:

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de somaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Stagiari: 

Angajatorul care încheie un contract de stagiu, beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Cei care au deja în derulare astfel de contracte și primesc subvențiile la valoarea lor anterioară nu vor beneficia de aceste majorări. Proiectul de OUG prevede clar, în finalul său, că aceste măsuri de stimulare a angajării nu vor beneficia celor care au încheiat contractele înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței. Totuși, cei care vor cere aceste subvenții de acum înainte le vor primi pe acestea majorate.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.