Beneficii pentru șomerii înregistrați care se încadrează în muncă.
Șomerii care se încadrează în muncă beneficiază de anumite facilități din partea statului dacă respectă o serie de condiții impuse de legislația în vigoare.
Prima de activare. Conform art. 73, alin.2, din Legea 76/2002, șomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei. Nu beneficiază de aceste prevederi persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni. Persoanele care beneficiază de prima de activare au dreptul la menţinerea acesteia şi în situaţia în care, în perioada de 3 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în aceleaşi condiţii.
Prima de încadrare. Se acordă potrivit art. 74 din Legea nr. 76/2002, doar persoanelor înregistrate ca şomeri şi care se încadrează în muncă, care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate stabilit prin ordin al Ministerului Muncii; se acordă 0.5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi proporţional cu numărul de zile lucrate. Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă pe o perioadă de 12 luni.
Prima de instalare. Art. 75, Legea nr. 76/2002 prevede că această primă se acordă doar persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate stabilit prin ordin al Ministerului Muncii. Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată:
- stimulării încadrării în muncă,
- asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă,
- şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.
Prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:
- 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa;
- 15.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, în situaţia în care sunt însoţite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere. În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.
Prima de instalare stabilită în cuantumurile prevăzute mai sus se acordă în două tranşe, astfel: · tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării;
- tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Prima de instalare se acordă şi persoanelor de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 luni, în aceleaşi cuantumuri şi condiţii prevăzute mai sus.
Planul național de mobilitate a fost pus în aplicare prin Hotărârea Guvernului nr. 903/2016 și cuprinde mai multe localități din România. Pentru a verifica dacă localitatea dumneavoastră se află în Plan, puteți consulta această listă (vorbim, în principal, de localități din mediul rural).
Sursa: www.timis.anofm.ro
0 comentarii