Cadouri în bani/natură sau tichete cadou acordate salariaţilor cu ocazia Crăciunului
Publicat de Florela Blidariu pe
Nenumărate companii acordă în preajma sărbătorilor de iarnă cadouri (bonificaţii) angajaţilor, fie în numerar, fie sub formă de tichete cadou.
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.
Aşadar, pentru valoarea cadourilor sau tichetelor cadou oferite de societate salariaţilor, aceştia nu datorează impozit pe venit dacă valoarea acestora nu depăşeşte 150 lei pentru fiecare persoană.
În cazul salariaţilor cu copii minori se pot acorda cel mult 150 lei/salariat şi 150 lei/copil minor, neimpozabili şi netaxabili cu contribuţii sociale.
Spre exemplu, angajatorul acordă cu ocazia Crăciunului fiecărui salariat cadouri în bani sau natură sau tichete cadou în sumă de 500 de lei.
Dacă tichetul cadou/cadoul este acordat:
– unui salariat fără copii minori, ceea ce depăşeşte 150 lei adică 350 lei intră în baza de calcul al impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale;
– unui salariat cu un copil minor, ceea ce depăşeşte 300 lei (200 lei) intră în baza de calcul al impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale;
– unui salariat cu doi copii minori, ceea ce depăşeşte 450 lei (50 lei) intră în baza de calcul al impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale.
Partea care depăşeşte limita de 150 lei reprezintă venit impozabil din salarii potrivit art. 76 alin. (2) lit. s) şi alin. (3) lit. h) din Codul fiscal, fiind datorate şi contribuţiile sociale obligatorii potrivit Titlului V din Codul fiscal. Astfel, pentru diferenţa dintre 150 de lei şi valoarea cadoului/tichetelor cadou oferite se aplică, conform Codului Fiscal, impozitul pe venit de 10% şi contribuţiile sociale obligatorii: CAS: 25%, CASS: 10% şi contribuţie asiguratorie pentru muncă: 2,25% datorată de angajator.
Din punctul de vedere al angajatorului, dacă acesta este plătitor de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile reprezentând cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichetele cadou oferite salariaţilor şi copiilor minori ai acestora au deductibilitate limitată fiind încadrate la cheltuieli sociale. Acestea trebuie să se încadreze în limita unei cote de 5% aplicate asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Ce depăşeşte această limită reprezintă pentru societate o cheltuială nedeductibila la calculul rezultatului fiscal, indiferent dacă la nivelul angajaţilor se depăşeşte sau nu plafonul de 150 lei.
Ce impozitare se aplică pentru salariații ce activează în domeniul construcțiilor ce beneficiază de facilități fiscale când primesc cadouri/tichete cadou?
Cunoaștem faptul că Ordonanța nr. 114/2018 a adus facilități fiscale pentru salariații din construcții, după cum urmează:
– s-a eliminat impozitul pe venitul din salarii;
– s-a abrogat contribuția la sănătate;
– s-a redus cota de contribuție la pensii la procentul de 21,25%.
Având în vedere aceste facilități coroborate cu reglementările mai sus analizate, rezultă următoarea procedură de fiscalizare a tichetelor cadou acordate salariaților din construcții de către angajatorul acestora.
Pentru tichetele cadou acordate cu ocazia Crăciunului, Paștelui, zilei de 01 iunie, zilei de 08 martie pentru doamne, se datorează doar contribuție la pensie în procent de 21,25% pentru valoarea tichetelor cadou ce depășește 150 lei.
0 comentarii