Ce aspecte importante trebuie ştiute când înfiinţezi o societate

Publicat de Florela Blidariu pe

În aricolul de astăzi vom încerca să enumerăm cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii cont când ai o societate.

Dacă tratăm acest subiect din punct de vedere al continuităţii activităţii şi a profitului, aspectele importante ar fi:

Calitatea veniturilor (EBIT/ EBITDA) și a fluxurilor de numerar din activitatea operațională. Analiza ipotezelor care susțin proiecțiile companiei (Planul de afaceri), calitatea activelor companiei considerente fiscale și legale, datoria netă, sinergiile la nivelul cheltuielilor, capitalul de lucru al companiei, calitatea și standardele de raportare folosite (RAS, IFRS, management accounts), lipsa de lichidități/ buget pentru achiziții, disponibiliate redusă de finanțare din surse externe cu condiții favorabile, investiții în tehnologie și infrastructură pentru a permite telemunca și colaborarea.

Un alt aspect foarte important când ai o societate reprezintă modificările legislative şi impactul lor asupra companiei. Aceste modificări pot fi atât din punct de vedere fiscal, cât şi cele privind legislaţia muncii, sau chiar cele care îţi restricţionează activitatea din diverse motive (exemplu pandemice), fapt ce au un impact major asupra business-ului. Rezultatul fiind diminuarea veniturilor, sau chiar închiderea afacerii. Fiind un domeniu vast mă voi rezuma la un aspect cu un impact major în unele cazuri asupra afacerii: legislaţia fiscală nu prevede restricţii cu privire la asocierea unei persoane fizice în mai multe societăţi sau asocierea intre societăţi, însă trebuie ştiut că astfel de situaţii pot duce la încadrarea în „persoane afiliate” aşa cum sunt ele definite la art.7, pct. 26 din Codul fiscal. Potrivit prevederilor art.11(4) din Codul Fiscal tranzacţiile între persoane afiliate se realizează conform principiului valorii de piaţă, iar organele fiscale pot ajusta, în cazul în care principiul valorii de piaţă nu este respectat sau pot estima suma veniturilor sau a cheltuielilor aferente rezultatului fiscal la oricare din părţile afiliate.

 Mai mult decât atât, la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. În cazul în care tranzacţiile sau o serie de tranzacţii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca făcând parte din domeniul de aplicare al convenţiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzacţii artificiale se înţelege, tranzacţiile sau seriile de tranzacţii care nu au un conţinut economic şi care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obişnuite, scopul esenţial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obţine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.

Este bine ştiut în rândul investitorilor faptul că zonele de risc fiscal la care afacerea targetata este expusă pot fi identificate în baza unui aşa-numit “due diligence” fiscal. Adică, un fel de simulare a unei inspecţii fiscale. Rezultatele acestui exerciţiu sunt avute în vedere pentru fundamentarea deciziei de a intra sau nu într-o tranzacţie de achiziţie a acţiunilor unei companii targetate. În materie de fiscalitate, expunerile depind de specificul activităţii sau, altfel spus, de industria în care activează afacerea targetata, fiecare domeniu fiind caracterizat de zone de risc specifice. Pe de altă parte însă, există şi zone importante de risc fiscal comune tuturor afacerilor, indiferent de industrie – probleme semnificative apar frecvent în zona preţurilor de transfer, a deductibilităţii cheltuielilor cu serviciile (precum şi a TVA aferentă), a costurilor finanţării, recalificarea unor relaţii din independente în dependente, tratament fiscal incorect aplicat în ceea ce priveşte impozitul cu reţinere la sursă sau tratamentul de TVA aplicat în cazul unor tranzacţii specifice.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.