Clauza de neconcurenţă în contractul de muncă

Publicat de Florela Blidariu pe

Ce este clauza de neconcurenţă?

Prin clauza de neconcurenţă, salariatul este obligat ca după încetarea contractului să nu presteze în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul sauîn schimbul, unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă conform art. 21, alin 1 din Codul muncii.

În ce condiţii funcţionează clauza de neconcurentă?

Nu i se poate cere unui fost angajat să nu lucreze la un concurent dacă nu îi este oferit cuantumul potrivit de neconcurenţă. Legea statuează clar faptul că discutăm despre un schimb. Cu alte cuvinte, dacă angajatorul nu îi oferă indemnizaţia de neconcurenţă lunară, clauza de neconcurenţă este lovită de nulitate.

Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

Prin excepţie însă, au fost cazuri în care, în instanţă, au fost admise și clauze de neconcurenţă în care nu se specificau terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, ci doar codul CAEN pe care o vizează.

Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.

Asupra indemnizaţiei de neconcurenţă se datorează impozit pe venit şi contribuţiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, totodată, indemnizaţia de neconcurenţă se declară în formularul 112.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.