Ce trebuie să știi despre angajarea minorilor

Publicat de Alexandra Boicu pe

Angajarea minorilor se poate face începând cu vârsta de 16 ani, vârstă la care o persoană dobândește capacitate de muncă, potrivit art. 13 alin. 1) din Codul Muncii Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. 

Conform alin. 2 al aceluiași articol, angajarea minorilor se poate face și începând cu vârsta de 15 ani, cu specificarea faptului că aceasta este posibilă numai dacă există un acord al părinților sau al reprezentanților legali în acest sens și numai pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale și fără a periclita sănătatea, dezvoltarea și pregătirea sa profesională. Art. 3, alin. 2, Codul muncii, Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.

Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă, iar retragerea acordului părinților sau al reprezentanților legali până la împlinirea vârstei de 16 ani a minorului, are ca urmare încetarea de drept a contractului.

Prevederi ale Codului Muncii aplicabile contractelor individuale de muncă ale angajaților sub vârsta de 18 ani:

  • nu se poate incadra în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase
  • durata timpului de muncă cu normă întreaga este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână
  • salariul trebuie să fie cel puțin salariul minim pe economie
  • nu poate presta muncă suplimentară
  • nu poate presta muncă de noapte
  • beneficiaza de un concediu de odihnă suplimentar de cel putin 3 zile lucrătoare
  • trebuie să aibă parte de pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de patru ore și jumătate

Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, prevede în Codul muncii, art. 265, alin 1.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 75/2015, copiii pot să presteze activități plătite, în baza unui contract, din domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling, chiar dacă au o vârstă mai mică de 15 ani, în calitate de:

  • actor, figurant, cântăreț, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, dar și orice alte concursuri sau activități de scenă;
  • actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat sau model la filmări pentru filme artistice, filmări, inregistrări sau emisiuni în direct pentru radio și televiziune, cu sau fără scopuri publicitare;
  • figurant sau model la sedințe foto, cu sau fără scopuri publicitare;
  • figurant sau model la prezentări de moda;
  • sportiv profesionist în sportul de performanță.

În oricare dintre aceste cazuri, organizatorii trebuie să încheie cu părinții sau sau reprezentanții legali contracte care să respecte prevederile Codului civil.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.