Declarația unică. Ce este și cine trebuie să țină cont de ea?

Publicat de Elena Nicolii pe

Începând din acest an s-a dorit o simplificare a modului de declarare și plată efectivă a veniturilor realizate de persoanele fizice . Ca urmare, s-a formulat o nouă declarație unică, care în prezent nu are număr, deși inițial a fost numită D212, și care comasează 7 declarații:

  1. Declarația 200 – privind veniturile realizate din România;
  2. Declarația 201 – privind veniturile realizate din străinătate;
  3. Declarația 220- privind venitul estimat / norma de venit;
  4. Declarația 221- privind norme de venit din agricultură;
  5. Declarația 600- venitul bază pentru CAS;
  6. Declarația 604 – stabilire CASS pentru persoane fără venit;
  7. Declarația 605 – stopare CASS pentru persoane fără venit;
  • Va exista astfel o singură declarație pe an și un singur termen de plată. Astfel, pentru anul curent se va depune declarația și se vor plăti obligațiile până la data de 15 martie a anului viitor.
  • Excepție va face declarația ce se va depune în 2018 – venit estimat și pentru 2017 – venit realizat, această dată fiind 15.07.2018 și este pentru ultima oară când se vor mai trimite decizii de regularizare aferente veniturilor realizate în anul 2017, urmând ca în viitor să se folosească principiul de autoimpunere.
  • O particularitate o reprezintă și modul în care se vor putea stinge obligațiile în plăți parțiale, anticipate, fără termene și valori impuse sau toată suma într-o singură tranșă până la data limită 15 martie a anului următor.
  • Valoarea CAS și CASS se stabilește în funcție de venitul estimat pentru anul curent și nu în funcție de cel realizat în anul precedent.

Această declarație se structurează în două capitole:

I.Veniturile realizate în anul 2017 – care cuprind declararea veniturilor realizate în țară și în străinătate de către persoanele fizice, care au desfășurat activități independente (activități de producție, comerț, prestări servicii, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală- în cazul în care nu au optat pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final cu cotă de 16%); au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care contractul a fost încheiat în valută; venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură; venituri din transferul titlurilor de valoare; venituri din jocuri de noroc sau venituri din alte surse de valoare așa cum sunt ele definite în Codul Fiscal .

Cei care au realizat venituri din activități independente impuse pe bază de normă de venit nu au obligația completării acestei secțiuni a declarației aferentă anului 2017.

II.Venituri estimate / norma de venit care se va realiza în țară și contribuțiile sociale datorate în anul 2018.

  • La secțiunea 1 se va stabili impozitul pe venit estimat pentru anul 2018 – în curs.
  • La secțiunea 2 se va stabili venitul estimat pentru încadrarea ca plătitor de CAS și CASS sau opțiunea dacă nu depășește plafonul.

Plafonul se calculează ca fiind valoarea: 12 luni * 1.900,00 lei = 22.800,00 lei / an.

Procentele pentru obligații sunt : CASS 10%, CAS 25%, impozit 10%;

Referitor la anul 2018 avem o bonificație de 5% dacă obligațiile estimate sunt achitate până la data de 15.12.2018 și respectiv 5% dacă declarația unică se depune online și în termen.

Bonificațiile se pot cumula dacă sunt îndeplinite cele două condiții atât pentru impozitul pe venit cât și pentru contribuții.

Până la data de 15 martie a anului 2019 declarația se poate depune atât pe suport de hârtie cât și online, urmând ca din 2019 să se depună doar online.

Contribuția de asigurări sociale – CAS

Persoanele fizice care desfășoară activități independente și care estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țara – 22.800 lei vor plăti în mod obligatoriu CAS la nivelul venitului ales care nu poate fi mai mic decât 12 salarii minime pe economie, iar cei care se vor încadra sub această limită vor putea opta dacă doresc la plata CAS, iar baza de calcul va fi minim valoarea de 22.800 lei sau nu vor plăti CAS aferent.

Excepție fac persoanele care au calitatea de pensionari și persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale (exemplu – avocații), precum și cei cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală .

Nu se datorează CAS pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, veniturile din investiții, din jocuri de noroc, din alte surse.

Contribuția de asigurari de sanatate – CASS

Aceasta se datorează dacă se estimează pentru anul curent venituri a căror valoare este egală cu 12 salarii minime brute pe țară, respectiv 22.800 lei.

Pentru a verifica încadrarea în plafon se vor cumula veniturile din sursele de venit realizate:

– proprietate intelectuală;

– venituri din asocieri cu persoane juridice;

– venituri din cedarea folosinței;

– venituri din activități agricole, silvicultura și piscicultura;

– venituri din dividente, dobânzi – se iau în calcul sumele încasate efectiv;

– venituri din contracte civile, bunuri și servicii în interesul personal al asociaților.

Indiferent de marimea veniturilor enumerate mai sus, dacă acestea depășesc nivelul de 22.800 lei, contribuția la sănătate de 10% se calculează la nivelul minim, respectiv 22.800*10% = 2.280 lei CASS.

Termenul de depunere online a început de la data de 16.05.2018, iar pentru completarea corectă și explicită pentru fiecare persoană în parte există suport atât online cât și din partea personalului ANAF și respectiv implicarea autorităților locale, de exemplu primării, acolo unde nu există unități fiscale în teritoriu.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.