Din martie, anumite beneficii netaxabile pentru salariați pot fi incluse direct în regulamentul intern, nu neapărat în CIM

Publicat de Florela Blidariu pe

Anumite beneficii netaxabile pentru salariați, printre care ajutoarele sau cadourile, pot fi stabilite concret prin regulamentul intern al angajatorului, începând cu veniturile aferente lunii martie 2021, conform unei recente ordonanțe de urgență. Până acum, acestea trebuiau să fie stabilite exclusiv prin contractul individual de muncă (CIM), astfel că includerea în regulamentul intern vine ca o alternativă. Schimbarea va simplifica destul de mult activitatea firmelor.
Conform modificărilor aduse Codului fiscal prin OUG 13/2021, aceste beneficii pot fi acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane astfel cum este prevăzut fie în contractul de muncă, fie în regulamentul intern. Schimbarea se aplică începând cu veniturile aferente lunii martie 2021.

Înainte de această modificare, prevederile Codului fiscal indicau că beneficiile trebuie prevăzute în mod expres în CIM. Asta înseamnă că, de acum, angajatorii au o alternativă mai bună – cea a includerii direct în regulamentul intern.

Este vorba, mai exact, de beneficiile netaxabile trecute la articolul 76, alineatul 4, litera a și la articolul 142, litera b din Codul fiscal. Acestea sunt scutite de plata impozitului pe veniturile salariale și de contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate:

• ajutoarele de înmormântare;
• ajutoarele pentru bolile grave și incurabile;
• ajutoarele pentru dispozitive medicale;
• ajutoarele pentru naștere/adopție;
• ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale;
• veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora;
• contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului;
• contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora.

Noutatea constă în faptul că includerea în regulamentul intern este o simplificare importantă pentru angajatori. Concret, în loc să modifice toate CIM-urile salariaților pentru a include un beneficiu salarial (sau mai multe), acum este de ajuns simpla modificare a regulamentului intern, ceea ce se face mult mai rapid.

Aceste beneficii salariale sunt scutite de taxe :
impozitul pe venit – cotă de 10%
contribuția la pensii – cotă de 25%
contribuția la sănătate – cotă de 10%.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.