Fișa de aptitudini – un aspect foarte important pentru angajare
În calitate de angajator, la momentul luării deciziei angajării unei persoane sunt o serie de formalităţi ce trebuie îndeplinite înainte de a semna propriu–zis contractul individual de muncă (denumit în continuare C.I.M.), printre care și examinarea medicală la angajarea în muncă.
În prezent, orice persoană care se angajează pentru prima oară sau care își schimbă locul de muncă, indiferent dacă este la stat sau la privat, trebuie să dețină, potrivit art. 27 din Codul Muncii, o fisă medicală pentru angajare valabilă.
În conformitate cu prevederile art. 27, alin.(1) din Codul Muncii republicat, “O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.”
Asadar, ce este, mai exact, această fișă medicală pentru angajare?
Fișa medicală pentru angajare este un document în care medicul specializat în medicina muncii menționează, după caz, dacă viitorul angajat este apt sau nu pentru muncă, în urma unui consult medical amănunțit.
Acest tip de evaluare a sănătății se efectuează înainte de angajarea lucrătorilor în orice loc de muncă sau înainte de repartizarea lor la sarcini specifice care ar putea implica un pericol pentru sănătatea lor sau a altora.
Este absolut necesară fișa medicală pentru angajare?
Răspunsul este da! Contractul individual de muncă încheiat în lipsa unei fișe medicale pentru angajare, respectiv fără avizul medicului de medicina muncii, atrage după sine nulitatea contractului de muncă.
Nulitatea prevazută de Codul Muncii nu este remediabilă. Nulitatea nu mai poate fi acoperită prin prezentarea certificatului medical ulterior încheierii contractului de muncă, având în vedere că aceste prevederi au fost abrogate prin Legea nr. 40/2011.
În acelaşi timp, examenul medical la angajarea în muncă se face pentru:
a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;
b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;
c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.
Potrivit Codului Muncii, art. 260, alin. (1), lit. m) se prevăd amenzi cuprinse între 1500 și 3000 de lei pentru companiile care angajează persoane care nu au examenul medical efectuat în prealabil și care nu au certificat medical care să le ateste capacitatea de muncă.
0 comentarii