MINISTERUL ECONOMIEI A PUBLICAT PROCEDURA DE IMPLEMENTARE A SCHEMEI DE AJUTOARE DE STAT PENTRU RESTAURANTE, BARURI, HOTELURI, PENSIUNI ȘI ALTE FIRME DIN SECTORUL HORECA ȘI AL TURISMULUI.

Publicat de Florela Blidariu pe

MINITERUL ECONOMIEI URMEAZA SĂ ANUNȚE PERIOADA DE ÎNSCRIERI.
Schema HoReCa se derulează până la 31 decembrie 2021, iar plata ajutoarelor se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare.


BENEFICIARII ELIGIBILI LA AJUTOARELE HORECA:
• ghizii de turism care au desfășurat activități pe codul CAEN 7990;
• agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990;
• structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor
CAEN 5510, 5520, 5530, 5590;
• structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630;
• activitati de organizare a expozitiilor, târgurilor si congreselor – CAEN 8230. Aici sunt incluse organizarea, promovarea și/sau administrarea de evenimente, cum ar fi congrese, convenții, conferințe si întruniri, fie că
include sau nu administrarea și asigurarea personalului necesar pentru a opera facilitățile în care au loc aceste evenimente.
Activităţile sunt eligibile dacă sunt desfăşurate în baza unor licenţe de turism, certificate de clasificare, autorizaţii de funcţionare sau atestate de ghid de turism valabile.


PERIOADA DE MENȚINERE OBLIGATORIE A ACTIVITĂȚII:
Conform legii, beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin 6 luni sau 12 luni de la data primei plății, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricții de natură a impune suspendarea ori întreruperea activității comerciale. Perioada de suspendare ori întrerupere a activității comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăți.
• Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro.
• Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019.
• Baza de calcul a ajutorului va trebui certificată şi asumată de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă, membri CECCAR, selectați şi remunerați de către aplicant.
• La alegere, baza de calcul poate fi certificată de către un auditor financiar sau o firmă de audit, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, selectați şi remunerați de către aplicant.
• Ministerul Economiei face apel la potențialii beneficiari să pregătească din timp raportul de expertiză contabilă, întocmit conform reglementărilor CECCAR – Standardului profesional nr. 35 „Expertize contabile” sau, după caz, a raportului de audit, întocmit conform ISRS 4400 „Misiuni pe baza procedurilor convenite”.
• Alături de raport, trebuie întocmită și anexa la acesta (raportul sinteză), asumat de expertul contabil/auditorul financiar. Anexa la raport va fi realizată conform Anexei nr. 7 la procedura de implementare a schemei.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.