Necesitatea obținerii repartiției de muncă de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

Publicat de Florela Blidariu pe

În vederea angajării unei persoane provenind din rândurile șomerilor, angajatorul va înainta Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă o cerere de repartiție.

În baza acestei cereri, AJOFM va elibera o repartiție. Dispoziția de repartizare se eliberează numai persoanelor în căutarea unui loc de muncă înregistrate în evidența Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă.

Dar, în conformitate cu art. 10, alin. (1) și (3) din Legea 76/2002 actualizată, fiecare angajator are obligația să comunice Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Județene, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora, (Anexa 1a la Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002), precum și ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate, în termen de o zi de la data ocupării acestora, (Anexa 1b la Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002), în conditiile legii.

Prin urmare, angajatorul comunică AJOFM lista cu locurile de muncă vacante, iar dacă printre șomerii înregistrați există persoane care corespund cerințelor postului declarat vacant, AJOFM eliberează dispoziția de repartizare și va trimite candidatul. Însă, angajatorul nu este obligat să îl angajeze.

Ulterior participării persoanei repartizate la selecția pentru post, angajatorul va transmite către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă înștiințarea privind încadrarea sau neîncadrarea în muncă a persoanei repartizate prin dispoziție.

Dacă recrutarea pe postul vacant se face din exterior, și nu din rândul șomerilor, angajatorul va înștiința, de asemenea, că locul de muncă ce a fost declarat vacant s-a ocupat.

Dispoziția de repartizare (Anexa nr. 2 din OMMSS 85/2002 privind aprobarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, cu modificarile si completarile ulterioare) nu este obligatorie pentru angajator. Însă ea este obligatorie și se eliberează șomerilor înregistrați la AJOFM care încheie un contract individual de muncă în perioada șomajului.

Obligatorie pentru angajator este comunicarea „Listei locurilor de munca vacante”. Necomunicarea lunară a locurilor de muncă vacante prevăzute la art. 10 constituie contravenție potrivit art. 113, lit. a/Legea 76/2002 actualizată, și se sancționează cu amendă de la 3000 lei la 5000 lei.

Așadar, numai angajarea persoanelor care au calitatea de șomer, precum și a celorlalte categorii de persoane înregistrate la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă se face pe baza repartizării făcute de către AJOFM prin dispoziția de repartizare, document obligatoriu în aceste situații, conform prevederilor legale în vigoare.

În concluzie, dispozitia de repartizare se eliberează numai persoanelor în căutarea unui loc de muncă înregistrate în evidența Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă în vederea prezentării acesteia la angajator, pentru a participa la selecția organizată pentru ocuparea postului vacant.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.