Operațiunile cu afiliați vor fi raportate în formularul 394

Publicat de Florela Blidariu pe

În MOF 764 din 21 august 2020 s-a publicat Ordinul 3281 prin care se modifică formatul declaraţiei 394. Aceasta a fost modificată pentru a putea reflecta tranzacţiile cu părţi afiliate.

Amintim faptul că în conformitate cu art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Declaraţia 394 se completează şi se depune de către  persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România pentru care persoana obligată la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal. Declaraţia se depune pentru orice operaţiune taxabilă în România pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operaţiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.

Astfel, în secţiunea 1 a declaraţiei informative 394, în situaţia în care persoanele impozabile au desfăşurat/nu au desfăşurat în perioada de raportare operaţiuni cu persoane afiliate, conform definiţiei prevăzute la art.7 din Codul fiscal, vor bifa căsuţa corespunzătoare.

Identificarea relației de afiliere nu reprezintă un proces simplu. Informațiile despre relațiile de afiliere și tranzacțiile între aceste persoane care, de regulă, constituie un grup, sunt furnizate către ANAF prin intermediul dosarului de prețuri de transfer, cu mențiunea că obligația le revine companiilor încadrate ca mari contribuabili, iar tranzacțiile cu părțile afiliate declarate sunt cele care depășesc un anumit prag de semnificație, în funcție de natura tranzacției. Persoanele afiliate pot fi atât persoane fizice, cât și persoane juridice.

Astfel, conform definiţiei extrase din Codul fiscal, o persoană este afiliată cu altă persoană dacă relaţia dintre ele este definită de cel puţin unul dintre următoarele cazuri:

  • persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică, dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv. Între persoanele afiliate, preţul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preţ de transfer;
  • persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot deţinute la persoana juridică ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;
  • persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin:
  • prima persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează persoana juridică;
  • a doua persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoană juridică;
  • persoană juridică terţă deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.