OUG nr. 182/2020 pentru completarea OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor

Publicat de Florela Blidariu pe

În Monitorul Oficial nr. 993 din 27 octombrie 2020 a fost publicată OUG nr. 182/2020 pentru completarea OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și a art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

Actul normativ vine cu modificare la oug. 147/2020 prin care se stabileşte că în situaţia în care activitatea didactică desfăşurată în unităţi de învăţământ, inclusiv învăţământ preşcolar şi antepreşcolar, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3, respectiv, atunci când copii frecventează cursurile prin rotaţie sau exclusiv online, numărul de zile care se acorda este în funcţie de hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Masura se aplică şi pentru părinţii , care ai căror copii suferă de boli cornice şi au recomandarea medicului de a nu frecventa cursurile şcolare fizic. Părintele depune la angajator : cerere concediu supraveghere copii, copie certificate naştere copil şi declarația pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonanței de urgență – și o copie a adeverinței eliberate de medicul de familie și/sau medicul specialist.

Totodată, pentru situațiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite pentru părinți (cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) se acordă numai după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau muncă la domiciliu.

OUG nr. 182/2020 clarifică și prevederea din OUG nr. 132/2020 referitoare la sprijinul de 2.500 de lei acordat pentru salariații care au lucrat în telemuncă în perioada stării de urgență. Pentru acordarea sprijinului se impune transmiterea în revisal a modificărilor contractuale legate de telemunca în termenul legal de transmitere , cu cel puţin o zi înainte de petrecerea efectivă a modificării.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.