Pierderea calităţii de întreprinzător debutant în afaceri (SRL-D)

Publicat de Florela Blidariu pe

1. Legislaţia aplicabilă: OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți, cu modificările ulterioare.

2. Când se pierde calitatea de SRL-D?

Potrivit art. 6 din OUG nr. 6/2011, calitatea de microintreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant se pierde, prin efectul legii:

  • la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc 3 ani de la data înregistrării;
  • la data la care oricare dintre autorităţile competente constată că societatea nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) din OUG nr. 6/2011;
  • la data la care activitatea microîntreprinderii aparţinând întreprinzătorului debutant a încetat voluntar sau când a fost declanşată procedura de insolvenţă;
  • la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenţei unei obligaţii fiscale neîndeplinite;
  • la data depunerii situaţiei financiare semestriale sau anuale, dacă cifra de afaceri pe anul în curs a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro.

3. Ce obligaţii apar?

    Conform prevederilor legale, reprezentanţii SRL-D-urilor care au împlinit termenul de 3 ani de la data înfiinţării, trebuie să facă demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei SRL-D în SRL sau să opteze pentru altă formă juridică, în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant.

    Prin urmare, reprezentantul societăţii se va prezenta la Oficiul Registrului Comerțului unde şi-a declarat sediul social, în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la data la care se împlinesc 3 ani de la înmatricularea societății, în vederea schimbării denumirii.

    În cazul în care calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant a fost pierdută în condiţiile art. 6 lit. b) şi c) din ordonanţă (la data la care oricare dintre autorităţile competente constată că societatea nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) sau la data la care activitatea microîntreprinderii aparţinând întreprinzătorului debutant a încetat voluntar sau când a fost declanşată procedura de insolvenţă), facilităţile acordate prin program se consideră acordate necuvenit şi se recuperează potrivit legii.


    0 comentarii

    Lasă un răspuns

    Substituent avatar

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.