Prelungirea termenului pentru solicitarea CSU

Publicat de Florela Blidariu pe

Certificatele pentru situaţii de urgenţă pot fi obținute, din nou, până la data de 15 septembrie 2020 – pentru cei care nu le-au soliciat în perioada stării de urgenţă şi a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 în perioada stării de urgență, acestea fiind necesare la obținerea granturilor pentru capitalul de lucru pentru IMM-uri, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului 130/2020. Conform ordonanței, condiția este considerată îndeplinită indiferent de tipul de certificat pe care-l au IMM-urile solicitante.

Măsura a fost reglementată printr-un ordin al Ministerului Economiei, publicat pe 12 august, în Monitorul Oficial. Certificatele CSU sunt necesare firmelor care vor să obțină granturi pentru capital de lucru , în domenii afectate de criza COVID-19, ca: restaurante, hoteluri, cafenele, servicii de transport, agenții de turism, librării, edituri, biblioteci, industrii creative, organizare de evenimente.

Reamintim faptul că în Ordinul Ministerului Economiei 791/2020 se reglementează emiterea certificatelor de stare de urgență:

  • TIP 1 (ALBASTRU) – din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente în perioada stării de urgență decretate (16 martie – 14 mai 2020);
  • TIP 2 (GALBEN) – din care rezultă înregistrarea unei diminuări a veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020.

Așadar, certificatul se emite în funcție de situația specifică în care se află IMM-ul care-l solicită şi nu în funcție de facilitatea pe care întreprinderea vrea să o obțină de la stat. Granturile pentru capitalul de lucru pot fi cerute atât în baza certificatului de tip 1, cât și în baza certificatului de tip 2.

Certificatele de stare de urgență se obțin de la Ministerul Economiei prin intermediul site-ului http://prevenire.gov.ro/. Verificarea veridicității acestora se poate efectua tot pe această platformă, prin realizarea asocierii dintre operatorul economic și seria/numărul certificatului.

Toate documentele încărcate în platformă vor fi în format pdf (max 12MB), iar pentru obținerea CSU, acestea vor fi semnate electronic cu certificat digital calificat. Certificatele generate pe baza unor documente semnate cu certificate necalificate sau revocate vor fi anulate.

Totodată, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a mai declarat faptul că s-a “mai prelungit, cu 12 luni de la data emiterii, valabilitatea documentelor emise pe perioada situaţiei de urgenţă în baza articolului 10 al Ordonanţei Militare nr. 4, de către Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN1 şi Ecologie, Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, la solicitarea operatorilor economici, pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor şi dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea răspândirii, precum şi pentru tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor”.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.