S-a modificat cota de TVA la 5% în domeniul livrării locuinţelor, cât și termenul de depunere a declaratiilor 205 si 207!

Publicat de Florela Blidariu pe

Ce aduce nou Legea nr.30/2019 din 10.01.2019 pentru aprobarea OUG nr. 25/2018  în domeniul aplicării cotei de TVA de 5%  în domeniul livrării locuinţelor ca parte a politicii sociale?

Prin Legea nr.30/2019 a fost modificat articolul 291 aliniat (3) litera c), punctul 3 din Legea  227/2015 referitor la livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Astfel din 1 ianuarie 2019, cota redusă de 5% se aplică asupra livrării de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice.  Cota redusă se aplica numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.

Au fost eliminate:

  • Condiţia ca orice persoană necăsătorită sau familie să poată achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%.
  • Condiţia referitoare la terenul pe care este construită locuința sa nu depăşească suprafața de 250 mp, inclusiv amprentă la sol a locuinței, în cazul caselor de locuit individuale.
  • Obligaţia cumpărătorului  de a pune la dispoziția vânzătorului, cel mai târziu până la momentul livrării bunului imobil, o declarație pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condițiile de încadrare la cota de 5%, care urma să fie păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA.

Pe lângă cele enumerate mai sus, un alt aspect de avut în vedere se referă la termenul de depunere a declarațiilor 205 si 207! Este important de menționat și acest aspect pentru că termenul de depunere este 31.01.2019.

Declaraţia informativă 205- “Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiar de venit pentru anul precedent” şi declaraţia informativă 207 -“ Declaraţia informativă privind impozitul reţinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiar de venit nerezidenţi” au termen de depunere 31.01.2019.

Prin declaraţia 205 se declară veniturile realizate de persoanele rezidente în anul 2018 , impozitate la sursă, constând în:

  • veniturile din dividende
  • veniturile din dobânzi
  • veniturile din lichidarea unei persoane juridice
  • veniturile din premii
  • veniturile din jocurile de noroc
  • venituri din alte surse

Prin declaraţia informativă 207, se declară veniturile realizate de nerezidenţi în anul 2018, venituri cuprinse în articolul 223 din Legea  227/2015 – Codul Fiscal. Se declară veniturile prevăzute la acest articol realizate din România indiferent dacă au fost impozitate la sursa în România sau scutite conform Convenţiilor de evitare a dublei impuneri.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.