Salariul mediu brut aplicabil în anul 2020

Publicat de Florela Blidariu pe

Temei legal: Legea 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 3/06.01.2020, în vigoare din 09.01.2020.

Câştigul salarial mediu brut se referă la raportul dintre sumele brute plătite salariaţilor de către angajatori în perioada de referinţă (indiferent de perioada pentru care se cuvin) şi numărul mediu de salariaţi.

Indicatorul este calculat anual de către Institutul Naţional de Statistică pe baza datelor raportate de către angajatori.

Numărul mediu de salariaţi este calculat ca o medie aritmetică simplă raportată la efectivele zilnice ale salariaţilor din perioada de referinţă respectivă.

În efectivul de salariaţi luat în calcul se includ doar persoanele care au fost plătite pentru perioada de referinţă respectivă. Nu se iau în considerare salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat.

Câştigul salarial mediu brut este folosit pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cuantumul stabilit

Potrivit art. 15 din Legea 6/2020, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei.

Cuantumul ajutorului de deces se stabilește, în condițiile legii, în cazul:

a) asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei;

b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.