Standardele de igienă adresate tuturor operatorilor din industria alimentară, cu rol în: producerea, prelucrarea, servirea, depozitarea, transportul și desfacerea alimentelor

Publicat de Florela Blidariu pe

Normele de igienă în industria alimentară sunt clar definite atât în legislația națională, cât și în cea europeană, iar respectarea lor înseamnă nu doar un gest firesc de considerație pentru sănătatea clienților, ci și succesul unei afaceri din domeniul HoReCa. Igiena personalului, a locului de muncă, a circuitului produselor alimentare și a preparării alimentelor sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor clienților.

Orice activitate de producție și de comercializare a produselor alimentare, de alimentație publică și colectivă, serviciile și producția de apă potabilă, precum și serviciile de întreținere corporală se exercită numai cu personal calificat, conform prevederilor legale.

Personalul calificat din activitățile menționate mai sus are obligația legală a instruirii periodice în vederea însușirii noțiunilor fundamentale de igienă, activitate organizată și finalizată cu examinare și certificate, în conformitate cu prezenta metodologie.

În procesul de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă este cuprins personalul din următoarele categorii de unități:

a) servicii de producție, depozitare, transport și comercializare a alimentelor, inclusiv alimentație publică și a colectivităților;

b) servicii de curățenie în unități de asistență medicală, colectivități de copii și tineri, unități de cazare (hoteluri, moteluri, cabane etc.);

c) producția și distribuția apei potabile, producția apei îmbuteliate;

d) servicii de îngrijire corporală (cosmetică, frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, masaj etc.);

e) servicii tip dezinfecție, dezinsecție, deratizare.

Programele de instruire în domeniul sănătății publice privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă se pot realiza de către persoane juridice de drept public sau privat, cabinetele medicale care au ca obiect de activitate desfășurarea de activități de învățământ și sunt avizate de către Ministerul Sănătății și Familiei și de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului în condițiile prezentei metodologii.

În sensul prezentei metodologii, prin următorii termeni se înțelege:

a) noțiuni fundamentale de igienă – totalitatea cunoștințelor și deprinderilor elementare referitoare la păstrarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor, pe care lucrătorii din sectoarele de activitate cu risc pentru sănătatea populației trebuie să le posede;

b) avizarea funcționării – procesul de abilitare a persoanelor juridice de drept public sau privat al cabinetelor medicale pentru realizarea programelor de instruire în domeniul sănătății publice privind noțiunile fundamentale de igienă.

H.G. 857/2011, publicata in M.O. nr. 621, din 1 septembrie 2011 reglementeaza sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii normelor de Igiena. Lipsa unui certificat de instruire, privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena se pedepseste cu o amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice care angajeaza personal caruia ii lipseste aceasta atestare.

Dacă toate aceste norme de igienă în industria alimentară vor fi respectate, sănătatea clientului nu va fi pusă în pericol. Iar un client mulțumit se va reîntoarce în locul unde a fost respectat și tratat atât de bine.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.