Adeverinţa de vechime. Actul cu care poți dovedi cât ai lucrat la angajatorii tăi
Ce este adeverinţa de vechime?
Adeverinţa de vechime este unul dintre cele mai importante acte de care orice angajat şi angajator au nevoie să ţină seama în derularea colaborării dintre cele două părţi. La schimbarea locului de muncă, la plecarea dintr-o instituţie (în anumite cazuri) şi/sau pentru întocmirea dosarului de pensionare, salariaţii au nevoie de un act oficial care să le dovedească vechimea în muncă, iar anii lucraţi se pot demonstra numai şi numai pe baza unei adeverinţe de vechime.
Conform legislaţiei încă în vigoare, adeverinţa de vechime în muncă este noul instrument de atestare a vechimii după desfiinţarea carnetelor de muncă, documente care nu se mai înfiinţează şi nu se mai completează din ianuarie 2011.
Potrivit prevederilor art 279 din Codul Muncii – legea numărul 53/2003 cu modificările şi completările ulterioare, carnetul de munca rămâne să probeze vechimea în munca stabilită până la data de 31 decembrie 2010.
Cine eliberează adeverinţa de vechime?
În momentul de față, există două situații diferite în care se poate obține adeverința de vechime în muncă.
1. Eliberarea automată de către angajator
Angajatorii sunt obligaţi să înfiinţeze şi să transmită către inspectoratul teritorial de muncă, registrul general de evidență a salariaţilor, după cum reiese din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților (Revisal).
Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului individual de muncă, o adeverință de vechime în muncă. Concret, salariatului trebuie să i se dea o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate.
2. Eliberarea la cererea angajatului, de catre angajator
Art. 34 din Codul muncii prevede următoarele: „La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate”.
În același timp, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal al angajatului) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate). Documentul trebuie acordat de angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării sale.
Atenţie!
În situaţia în care angajatorul nu poate elibera adeverinţa de vechime în muncă, aceasta poate fi solicitată de către beneficiar la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia activează angajatorul/fostul angajator.
Conform HG nr. 500/2011, „Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”.
Ce trebuie să conţină o adeverinţă de vechime ?
Inspecţia Muncii a elaborat o procedură de lucru privind întocmirea şi eliberarea adeverinţelor de vechime. Adeverinţa nu are însă un format standard, fiecare angajator este liber să o întocmească în orice formă dorită, dar să nu omită informaţiile pe care documentul trebuie să le conţină în mod obligatoriu. Astfel, mai jos se regăsesc informaţiile obligatorii pentru o adeverinţă de vechime:
- datele de identificare ale angajatului;
- datele de identificare ale societăţii pentru care lucrează/a lucrat;
- tipul de contract în baza căruia este/a fost angajat;
- durata activităţii angajatului;
- ocupaţia/funcţiile deţinute pe perioada derulării contractului;
- orice modificare intervenită în contractul individual de muncă;
- salariul/sporurile/indemnizaţiile primite de angajat în perioada lucrată;
- clasificarea ocupaţiilor din România în care s-a încadrat activitatea prestată;
- absentele nemotivate şi zilele de concediu fără plată;
- data şi motivul încetării contractului individual de muncă.
0 comentarii