Care sunt noile reglementări privind regimul de telemunca?

Publicat de Florela Blidariu pe

După modificarea produsă asupra OUG 132/2020 care privea sprijinul financiar de 2.500 RON ce s-a acordat angajatorilor pentru fiecare telesalariat până la data de 31 decembrie 2020, și angajatorilor ai căror angajați au lucrat cel puțin 15 zile în regim de telemuncă nu doar în perioada stării de urgență ci și în perioada stării de alertă, vine modificarea prin care angajatorii vor putea acoperi facturile de utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă în 2021. Astfel, salariaţii ar putea primi până la 400 de lei/lunar, sumele fiind neimpozabile şi putând fi alocate fără documente justificative din partea beneficiarilor.

Conform Legii 296/2020 publicată în Monitorul Oficial la 21 decembrie, angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă, salariaţii care muncesc în regim de telemuncă vor putea primi cel mult 400 de lei de la angajatori pentru a-şi plăti facturile la utilităţi (energie, apă, încălzire, internet etc). De asemenea, de banii aceştia angajatul îşi poate cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru, conform legii.

Potrivit punctului 8 din Legea 296/2020 se prevede că la articolul 25 din Codul Fiscal, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2¹), cu următorul cuprins: (2¹) Cheltuielile suportate de angajator aferente activității în regim de telemuncă pentru salariații care desfășoară activitatea în acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

Punctul 40 din Legea 296/2020 prevede că la articolul 76 din Codul Fiscal, alineatul (4), după litera v) se introduce litera w), cu următorul cuprins:  Art. 76 din Codul Fiscal: definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor (4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit: w) sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

Telemunca reprezintă, mai exact, posibilitatea ca angajatul să lucreze din altă parte decât la birou. Noile condiții vor trebui menționate în contractul de muncă sau în actul adițional.

Cel mai important, salariatul nu mai pierde zi de zi 2 sau 3 ore pentru a ajunge și a pleca de la birou. Va fi mai productiv, având la dispoziție inclusiv condiții care nu există în toate locurile de muncă (cafea caldă, mâncare caldă etc).

Telemunca – forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi  pe lună, folosind tehnologia informației și comuncațiilor, conform Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.  Angajatorul va beneficia de salariați mai organizați și mai productivi, fapt dovedit în țările care aplică deja de ani de zile telemunca.

Cum se desfășoară activitatea de telemuncă

Programul de lucru este stabilit de comun acord cu angajatorul, conform prevederilor contractului individual de muncă, regulamentului intern și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

Muncă suplimentară poate fi efectuată de către telesalariații cu normă întreagă la solicitarea angajatorului și cu acordul în scris al telesalariatului.

Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telesariatului:

  • să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamemtele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părțile convin altfel;
  • să instaleze, să verifice și să întrețină echipamentul de muncă necesar, cu excepția cazului în care părțile convin altfel;
  • să asigure condiții pentru ca salariatul să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.