Ce sunt voucherele de vacanţă şi unde pot fi folosite?

Publicat de Florela Blidariu pe

Voucherele de vacanţă sunt bilete de valoare ce pot fi acordate de către angajatori în beneficiul angajaţilor conform art.24 din Legea 165/2018 şi HG 1045/2018 de aprobare a Normelor de aplicare a Legii165. Prin OUG 107/07.12.2018 s-a amânat intrarea în vigoare a art. 24-27 din această lege până la data de 01.01.2021, rămânând până atunci în vigoare prevederile OUG 8/2009 şi respectiv Legea 94/2014. Potrivit reglementărilor în vigoare, valoarea unui tichet de vacanţă sau voucher de vacanţă este de 1.450 lei pentru instituţiile publice, iar pentru ceilalţi operatori economici nivelul maxim al sumei ce poate fi acordată unui angajat în cursul unui an fiscal este de 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată (12.480 lei pentru anul 2019).

Voucherele de vacanţă se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionale de efectuare a concediului de odihnă în regim de turism intern. Pachetul de servicii turistice care este achiziţionat pe baza voucherului de vacanţă poate cuprinde servicii de cazare, alimentaţie publică, transport, tratament balnear, agrement pentru salariat şi, după caz, membrii familiei. Conţinutul minim al pachetului de servicii turistice conţine în mod obligatoriu servicii de cazare.

Voucherele de vacanţă au valabilitate un an de zile de la data emiterii lor, iar angajaţii nu sunt obligaţi să justifice angajatorului modul de folosire a voucherului. Sumele reprezentând costul imprimatelor şi valoarea nominală a voucherelor de vacanţă sunt suportate de către angajator şi în bugetele proprii ar trebui să se evidenţieze aceste sume. Acordarea voucherelor de vacanţă nu exclude acordarea concomitentă, aceluiaşi salariat, şi a altor categorii de bilete de valoare (tichete de masă, creşă, etc).

Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale, sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea voucherelor de vacanță şi a altor bilete de valoare care să prevadă cel puţin următoarele: numărul de salariaţi care pot primi vouchere şi valoarea nominală ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorului, categoriile de salariaţi care primesc vouchere, criteriile de selecţie etc.

Regimul fiscal aplicabil voucherelor de vacanţă ca şi celorlalte bilete de valoare atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatori, este cel prevăzut de Legea 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare şi anume: pentru angajaţi, voucherul de vacanţă reprezintă un avantaj salarial care se adaugă la venitul lunar în vederea impunerii cu cota de 10%. Valoarea voucherului nu intră însă în calculul CAS şi al CASS. Pentru angajator, sumele înregistrate pe cheltuieli reprezentând valoarea voucherelor acordate salariaţilor reprezintă o cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit (pentru plătitorii de impozit pe profit) limitată la 5% calculat la fondul de salarii, fiind considerate o cheltuială socială conform prevederilor art. 25(3) litera b)punctul 3 CF.

Unităţile emitente de vouchere de vacanţă sunt:

-Cheque dejeuner;

-Sodexo;

-Edenred.

Valoarea nominală a unui voucher de vacanţă este de 50 sau 100 lei și are o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.