Construcția unei case în regie proprie. Avantaje şi dezavantaje
Construcția în regie proprie presupune că dumneavoastră, împreună cu rudele și prietenii, vă veți ocupa de ridicarea viitoarei case. Aceasta este una dintre cele mai avantajoase soluții, dar nu este recomandată decât în cazul în care aveți o vastă experiență în toate etapele unei construcții.
În comparație cu celelalte alternative, construcția în regie proprie ar trebui evitată.
De ce? Pentru că atunci când construiți în regie proprie puteți avea parte de cele mai slab calitative lucrări, lucru demonstrat de statistica reală din piață, nu doar de firmele de construcții.
Din păcate, dacă persoanele fizice cu care aţi ales să vă construiţi casa nu deţin suficiente cunoștințe pentru a ridica o casă în regie proprie, poate rezulta o calitate slabă a lucrării și puteţi ajunge chiar la pericolul de dărâmare. Noi însă vă sfătuim să apelaţi la o firmă pe care o puteţi trage la răspundere pentru execuţie necorespunzătoare a construcţiei (dacă va fi cazul).
În cazul în care doriţi să lucraţi cu persoane fizice, vă prezentăm mai jos un scenariu care are loc destul de des în realitate:
<< O persoană fizică doreşte să construiască o casă şi a găsit o echipă de oameni (prieteni, rude, cunoştinţe etc.) cu care doreşte să înceapă construcţia casei “în regie proprie”. Aceste persoane nu au însă niciun fel de înregistrare fiscală (firma, PFA) şi sunt pur şi simplu persoane fizice. >>
Care credeţi dumneavoastră că ar fi cea mai simplă şi eficientă cale de a lucra cu această echipă din punct de vedere legal?
- Credeţi că aţi putea chema la lucru zilieri? Din păcate, acest lucru este interzis prin lege. Nu puteţi utiliza zilieri în domeniul construcţiilor!
- Vă reamintim că amenzile pentru munca la negru, mai ales când este vorba de mai multe persoane implicate, sunt imense… 20.000 lei/persoana identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei (conform OUG nr. 53/2017 actualizată prin Legea nr. 88/2018).
- Poate vă întrebaţi atunci dacă puteţi deschide un PFA (persoană fizică autorizată)?
- Din păcate, acest lucru este posibil doar dacă sunteţi calificat în domeniu şi, tototdată, doar dacă construiţi pentru alte persoane, dvs fiind prestatorul, iar celălalt clientul (beneficiarul). Deci nu puteţi deschide un PFA pentru construcţia unei case “în regie proprie”!
Aşadar, niciunul din cele două scenarii nu vă poate garanta că veţi evita amezile usturătoare de la Inspecţia muncii (I.T.M).
Noi însă venim cu soluţia cea mai potrivită pentru rezolvarea acestei situaţii, şi anume:
✓ Soluţia I: Dumneavoastră întocmiţi contractele individuale de muncă, înfiinţaţi şi completaţi Registrul de Evidență al Salariaţilor (ReviSal) şi vă prezentaţi la ITM cu toată documentaţia necesară pentru preluarea primei baze de date ReviSal.
Dezavantaje: Nu aveţi nicio garanţie că veţi rezolva din prima această problemă! Un specialist în resurse umane va şti exact ceea ce trebuie făcut pentru a evita orice amendă de la Inspecţia Muncii!
✓ Soluţia a II-a: Apelaţi la un prestator de servicii resurse umane! Acesta va şti exact ce trebuie să facă şi când anume.
Avantaje: Dumneavoastră nu veţi mai avea nicio grijă şi veţi putea sta liniştit!
Recomandarea noastră, a specialistului HR, este să respectaţi legea şi să faceţi neapărat următoarele demersuri legale:
- Persoanele implicate în construcţia casei “în regie proprie” trebuie să se prezinte la un medic de medicina muncii (recomandat de dvs.) în vederea efectuării analizelor medicale necesare la angajare. În urma examenului medical, se va elibera o fișă de aptitudine pentru fiecare persoană în parte. Doar după ce fișele de aptitudine au fost finalizate, iar fiecare persoană va fi “aptă” pentru postul pe care va lucra, de-abia atunci se vor putea întocmi contractele individuale de muncă şi celelalte acte necesare la angajare (cerere angajare, fişa postului etc.);
- Cel puţin cu o zi înainte de începerea activităţii, se va înfiinţa şi completa Registrul de Evidență al Salariaţilor (ReviSal), după care acest registru se va depune la ITM pentru a putea primi parola de acces a revisalului online. Obligatoriu, prima bază de date ReviSal se va prelua la ITM.
- (…) Pentru mai multe detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi:
Tel: 0733.979.582 sau 0733.979.583
De asemenea, ne puteţi găsi la următoarea adresă:
Str. Simion Bărnuţiu, nr. 42, Parter, Timişoara
0 comentarii