Cum creştem cifra de afaceri?
Publicat de Florela Blidariu pe
Există 3 metode care contribuie la creşterea cifrei de afaceri:
- Creşterea numărului de clienţi;
- Creşterea valorii medie pe tranzacţie/client;
- Creşterea frecvenţei de cumpărare;
Pentru a putea înţelege cum să utilizăm aceste metode putem lua în considerare o creştere cu 10% a fiecăruia din cei 3 indicatori, în următoarele 12 luni. Dacă în prezent valoarea celor 3 indicatori într-o afacere s-ar rezuma la un portofoliu de 100 de clienţi/ an, în care valoarea medie pe tranzacţie/client ar fi 1000 lei, iar clienţii respectivi ar cumpăra în medie de 3 ori/an am avea o cifră de afacere de 100x1000x3=300000 lei/an.
Acum dacă adăugăm creşterea de 10% la fiecare din cei 3 indicatori, obţinem o cifră de afaceri de 399.300 lei, în creştere cu 33%, nu doar cu 10%.
110x1100x3.3=399.300lei/an =+33% (Aici se observă o creştere exponenţială şi nu liniară)
Acest lucru înseamnă că vom avea:
– 10 clienţi noi/an;
– 100 lei în plus la valoarea medie pe tranzacţie;
– 0.3 comenzi în plus în medie pe client, pe an;
Acesta metodă are acest efect de creştere în special la startup-uri şi companii mici aflate la început, când potenţialul lor de creştere este mult mai mare decât la o companie mare cu cifră de afaceri de zeci de milioane de euro.
Pentru a ne putea atinge obiectivul propus trebuie să implementăm o anumită strategie de dezvoltare, pentru a avea succes.
Tactici privind creşterea cifrei de afaceri:
- pe lângă clienţii existenţi în prezent trebuie gândit cum să atragi cel puţin un nou client /lună:
- motivarea agenţilor economici să atingă “noul target” şi efortul pe care trebuie să îl depună;
- deşi e mai scump cu 100 de lei pe produs/serviciu, trebuie să îţi faci clienţii să îl perceapă la o valoare mult mai mare de “1100 lei” şi să fie uşor vandabil;
- trebuie să îţi convingi clienţii să cumpere cantităţi mai mari;
- determinarea clienţilor să cumpere mai des de la tine în următoarele 12 luni şi să îi convingi că aceste achiziţii sunt în avantajul lor;
Mulţi oameni de afaceri din dorinţa de a creşte rapid afacerea se concentrază pe creşterea numărului de clienţi şi neglijează clienţii existenţi. Costurile pentru atragerea unui client nou sunt mult mai mari, decât cele cu menţinerea unui client existent.
Dacă din neglijenţă, nepăsare sau neprofesionalism în cele 12 luni pierzi 10% din clienţii existenţi, creşterea de 10% în rândul clienţilor noi poate doar compensa pierderea celor existenţi şi vei rămâne la aproape acelaşi nivel.
De reţinut! Există mulţi oameni de afaceri care urmăresc succesul/rezultatele ca şi cum ar fi într-o cursă, o cursă care cere viteză din ce în ce mai mare dar fară a vedea pe undeva linia de finish. Totodată în timp ce volumul şi ritmul muncă va creşte, mulţi dintre ei caută scurtături. La un moment mulţi dintre ei devin obsedaţi de scurtături şi de aceste profituri rapide şi îşi sacrifică sănătatea, viaţa familială, banii, fericirea în speranţa ca într-un final vor găsi acele scurtături către rezultate şi succes.
În concluzie, trebuie să îţi stabileşti obiectivele, să te concentrezi suficient pentru a identifica cele mai eficiente şi eficace tactici, trebuie să fii creativ şi să îţi pui în valoare toate cunoştinţele pentru a putea ajunge la un potenţial maxim în afacerea ta.
0 comentarii