Cum sunt afectate persoanele gravide în această perioadă de epidemie când angajatorii pot lua unele măsuri de întrerupere temporară a activității, reducerea numarului de personal/ program de lucru sau chiar disponibilizări colective

Publicat de Florela Blidariu pe

Situația economică dificilă generate de epidemia de coronavirus și măsurile restrictive dispuse în perioada stării de urgență şi de alertă au determinat firmele să recurgă la reducerea efectivului de salariaţi, a programului de muncă, întreruperea temporară a activității sau chiar disponibilizări.

Salariatele gravide nu fac însă o excepție atunci când angajatorii sunt obligați de situație să ia astfel de măsuri.

Legislația în vigoare prevede că femeile gravide, cele care au născut de curând sau care alăptează nu pot fi concediate pentru motive ce țin de această situație. Concedierea poate avea loc doar dacă au săvârșit abateri disciplinare sau ca urmare a desființării locului de muncă din motive economice.

Decizia Curţii Constiționale nr. 1/2020 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constituțională reține că salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decât cele legate de starea de graviditate, cum ar fi săvârşirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desființării locului muncii pe motive economice’’

Reducerea programului de lucru săptămânal

Pentru angajatorii cu probleme financiare în această perioadă, cu activitatea redusă în mod automat de măsurile aplicabile din timpul stării de urgență / alertă, prin restricţionarea activităţii unor domenii de activitate, reducerea programului de lucru poate fi o soluție atunci când nu se ajunge la ceva mai drastic precum trimiterea angajaților în șomaj tehnic.

Concret, reducerea temporară a programului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, așa cum prevede articolul 52 al Codului muncii, e posibilă „în cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare”Are loc automat și reducerea salariilor, desigur.

Poate avea loc, de asemenea, reducerea normei de muncă – de la normă întreagă, angajatorul negociază cu angajații trecerea la normă parțială . în acest caz, față de situația de mai sus, este necesară încheierea actelor adiționale la contractele de muncă.

În situația angajatelor gravide, oricare dintre măsurile de mai sus e posibilă la fel ca în cazul oricărui alt salariat. Nu există nicio protecție pentru gravide care să împiedice aplicarea vreuneia dintre măsurile acestea.

Intrarea în șomaj tehnic

Intrarea în șomaj tehnic, a tuturor sau unora dintre angajații unei firme cu activitatea restricţionată, în această perioadă, este o chestiune ce ține de situația economică a firmei: angajatorul ţine  angajații în șomaj tehnic pentru că este forțat de situație să o facă.

Legea nu protejează în mod special gravidele de șomajul tehnic – care, de fapt, presupune o suspendare temporară a contractului de muncă, , conform art 52 lit c din Codul muncii , perioadă în care salariatul primește totuși o sumă de bani, indemnizația de șomaj tehnic.

Concedierea din motive economice

În contextul actual, multe firme se pot regăsi în situația de a lua în calcul și disponibilizări de personal, iar locurile de muncă ocupate de gravide ar putea să ajungă și ele în rândul celor propuse pentru desființare.

Dacă face concedieri colective, nu este exclus ca acestea să vizeze și desființarea posturilor ocupate de gravide. Chiar Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat în 2018 o decizie despre posibilitatea de a concedia o gravidă în contextul unor disponibilizări colective.

Există o interdicție clară de concediere a salariatelor gravide, dar nu în toate situațiile. Legea nu se opune ca ele să fie concediate dacă se fac vinovate de abateri disciplinare sau în situațiile problematice din punct de vedere economic pentru firmă care le angajează.

Ce se întâmplă cu salariatele gravide în caz de faliment

 Interdicția de concediere a salariatelor gravide prevăzută în Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii și în legislația specială privind protecția salariatei gravide se referă exclusiv la motive care au legătura directă cu starea acestora.

Decizia Curții Constituționale nu influențează în niciun fel nici prevederile legale care se referă la imposibilitatea încetării contractului individual de muncă al salariatului aflat în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului decât în cazul reorganizării judiciare, a dizolvării sau a falimentului angajatorului, întrucât, în aceste situații, contractul individual de muncă este suspendat de drept pe durata concediilor relevante.

În acest caz, încetarea contractului individual de muncă intervine ca urmare a încetării existenței uneia din părți.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.