Dauna totală a maşinii din punct de vedere contabil şi fiscal

Publicat de Florela Blidariu pe

Orice imobilizare corporală are o durată de utilizare economică care reprezintă şi durata de viaţă a acesteia. Valoarea de intrare a imobilizării corporale se depreciază în timp, depreciere care se evidenţiază în contabilitate pe seama cheltuielilor cu amortizarea. Amortizarea imobilizărilor corporale se calculează începând cu luna următoare punerii în funcţiune şi până la recuperarea integrală a valorii lor.

Există însă şi situaţii când pe parcursul utilizării mijlocului fix (în speţă o maşină) se pot produce şi accidente urmate de daune totale sau parţiale. Potrivit prevederilor punctului 244 din OMFP 1802/2014, în cazul distrugerii totale sau parţiale a unor imobilizări corporale, sumele încasate de la terţi legate de acestea, sunt operaţiuni economice distincte şi se înregistrează în contabilitate ca venituri pe baza documentelor justificative.

Activul (masina) în cazul unei distrugeri parţiale poate fi reparat, înregistrând pe cheltuieli dauna. În cazul unei distrugeri totale vorbim de o casare a maşinii, caz în care în contabilitate se înregistrează scoaterea din gestiune a maşinii pe seama cheltuielilor cu valoarea rămasă neamortizată (dacă este cazul).

Conform art.305(4) litera d) din Codul fiscal, în cazul casării unui bun de capital nu se face ajustarea TVA dedusă iniţial.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.