Fișa postului și regulamentul intern, opționale pentru microfirmele cu maximum nouă salariați

Publicat de Florela Blidariu pe

Ordonanța nr. 37 din 5 mai 2021 pentru eliminarea obligației de întocmire a fișelor de post și a regulamentului intern, pentru microîntreprinderile cu maximum nouă salariați a apărut joi în Monitorul Oficial partea I Nr. 474 din 06 mai 2021 și a intrat în vigoare la momentul publicării. 

Fișa postului e opțională, dar va trebui comunicată în scris la cerere. 

„Elementele din informarea prevăzută la alin. (3) trebuie să se regăsească şi în conținutul contractului individual de muncă, cu excepția fișei postului pentru salariații microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], pentru care specificarea atribuțiilor postului se poate face verbal. Prin excepție (…), la solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să-i comunice în scris fișa postului cu specificarea atribuțiilor postului.”

Ordonanța de urgență 37/2021 prevede, totuși, că microîntreprinderile care beneficiază de scutirea de la obligația întocmirii fișei postului sunt în continuare obligate să le comunice salairaților atribuțiile pe care le au, la cererea lucrătorilor.

Reguli speciale pentru pontaj.

Prin prezenta ordonanță se dă posibilitatea părților să stabilească în scris cum anume se face pontajul, raportat la activitatea specifică – adică așa cum se întâmplă acum în cazul salariaților mobili și al salariaților care muncesc la domiciliu.

„Pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu și salariaţii microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia.”

Regulamentul intern devine opțional. 

Microîntreprinderile cu până la nouă salariațisunt exceptate de la obligația întocmirii regulamentului intern.

„Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu excepția microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.”


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.