Importanța Upskilling-ului sau susținerea specializării continue a angajaților

Publicat de Florela Blidariu pe

De-a lungul timpului natura locurilor de muncă s-a schimbat, iar munca de zi cu zi a fost înlocuită cu sarcini care necesită noi abilități. Atât angajații cât și angajatorii trebuie acum să valorifice tehnologia care le permite să implementeze o abordare bazată pe învățare pe tot parcursul vieții și o calificare superioară continuă. Însă, angajatorul trebuie să țină cont de faptul că angajatul de multe ori nu are puterea financiară pentru a participa la traininguri sau cursuri de formare, de aceea va avea nevoie de susținerea financiară a companiei pentru care lucrează. În primă fază, acest lucru poate părea foarte costisitor pentru angajator, dar pe termen lung rentabilitatea investiției nu va fi contestată. Luați în calcul faptul ca angajații care nu simt că se dezvoltă în cadrul companiei sunt mult mai tentați să plece spre alte oportunități, iar costurile pentru angajarea unei alte persoane pot fi mai ridicate decât păstrarea angajatului respectiv.

Notăm în continuare importanța susținerii specializării continue a angajaților:

  • Menține angajații în companie. Așa cum am spus mai sus, angajații tind să plece către alte companii dacă firma pentru care lucrează nu este dispusă să investească în dezvoltarea lor intelectuală. Astfel, dezvoltarea continuă a personalului pentru îmbunătățirea și completarea competențelor existente este necesar să fie o prioritate pentru angajatori.
  • Îmbunătățirea produselor/serviciilor. Tehnologia evoluează și se transformă rapid, iar pentru ca angajații să producă sau să ofere un serviciu/produs superior au nevoie să țină pasul cu domeniul în care activează. Un angajat care este pregătit constant și în a cărui calificare se investește va putea obține rezultate mult mai bune decât un angajat care nu are același nivel de pregătire.
  • Crește productivitatea. Un angajat care a fost instruit constant, datorită informațiilor primite, își poate îndeplinii sarcinile într-un mod mult mai rapid și productiv.
  • Crește motivația angajaților. Faptul că angajații sunt susținuți și încurajați să progreseze constant, va avea asupra lor un efect pozitiv atât din punct de vedere profesional cât și emoțional. Ei se vor simți apreciați și vor deveni loiali companiei de fiecare dată când simt că investiți în oportunitățile de îmbunătățire a competențele lor.
  • Reduce numărul greșelilor. O vorbă veche spune că doar cel care nu muncește nu greșește. Nimic mai adevărat, dar trebuie să recunoaștem că numărul greșelilor poate fi redus prin instruirea continuă a personalului pentru a fi pe deplin pregătit în domeniul în care activează.

Cum puteți susține specializările continue ale angajaților?

Înainte de a investi într-un program de pregătire pentru angajați, asigurați-vă că ați creat împreună un plan de dezvoltare strategic ținând cont de competențele și abilitățile pe care angajații vor să le obțină sau să le îmbogățească. Luați în calcul că fiecare angajat este diferit, iar un plan propriu fiecăruia ar putea duce la succesul programului de pregătire profesională.

Alocați-le timpul necesar dezvoltării competențelor în timpul programului de lucru sau permiteți-le să plece mai devreme pentru a ajunge la un anumit curs. Nu vă fie teamă să investiți în calificarea angajaților, pentru ca instruirea acestora are o mulțime de avantaje atât pentru succesul lor cât și succesul companiei. Avem punctat mai jos câteva modalități prin care putem susține specializările continue ale angajaților:   

  • Instruire virtuală la lucru. Se întâmplă adesea ca un colaborator sau angajat să dețină mai multe informații care le-ar fi de ajutor și celorlalți colegi. Poate acest colaborator/ angajat a participat la anumite conferințe și a obținut informații de actualitate și vrea să le împartă cu ceilalți. O modalitate bună de a face asta, chiar și atunci când se află într-o altă zonă geografică ar fi instruirea celorlalți colegi prin intermediul internetului.  Dați-le ocazia angajaților dvs. să învețe de câte ori au ocazia.

  • Microlearning. Microlearning-ul se referă la învățarea și educația bazată pe competențe și cu perioade de învățare relativ mici. Ca tehnologie de instruire, microlearning-ul se concentrează pe proiectarea activităților prin intermediul mediilor digitale, care acum sunt la îndemâna oricui.

  • Apelați la mentori externi. O modalitate rapidă și interactivă de învățare este cu ajutorul trainerilor sau a mentorilor externi. Aceștia pun la dispoziția cursanților informații clare și bine structurate astfel încât să fie ușor de urmărit și de înțeles. Pe lângă faptul că, în general, un mentor extern vine cu informații de actualitate despre subiectul predat, povestește și despre experiențele cu care s-a confruntat de-a lungul timpului și cum le-a gestionat astfel încât cursantul să înțeleagă cum să aplice informațiile obținute în munca de zi cu zi .

  • Cumpărați cărți de specialitate. Selectați pentru început câteva cărți pe care le considerați importante în domeniul dvs. și puneți-le la dispoziția angajaților. Permiteți-le să citească atât la lucru cât și să împrumute cărțile acasă. Peste un timp, investind în cărți veți avea o bibliotecă cu informații valoroase la biroul dvs. Dacă totuși spațiul nu vă permite, puteți apela la serviciile companiilor care oferă și livrează cu împrumut cărți în schimbul unui abonament lunar.

  • Cursuri online. O variantă modernă și interactivă de învățare o reprezintă platformele de cursuri online. Pe lângă informațiile pe care le pot asimila angajații, majoritatea platformelor oferă la final și certificate de absolvire pentru cursurile parcurse, ceea ce oferă un plus de motivare angajaților.  

În concluzie, rețineți că angajații sunt viitorul afacerii dvs. și trebuie să fie mereu la curent cu domeniul în care activează, cât și cu alte domenii conexe care le-ar putea ușura munca și i-ar ajuta să crească productivitatea. Asigurați-vă că investiți în educația angajaților pentru a avea succes atât ei înșiși cât și compania dvs.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.