Închiderea societăţii

Publicat de Florela Blidariu pe

Paşii pentru închiderea corectă a unei societăţi

Dacă avem o firmă înfiinţată de ceva timp pe care nu desfăşurăm nicio activitate şi merge mai mult din inerţie. Dorim să o închidem deoarece în ciuda faptului că nu desfăşurăm nicio activitate pe firmă suntem obligaţi să depunem declaraţiile şi bilanţurile de inactivitate la timp. Chiar dacă nu mai desfăşurăm nicio activitate pe firmă, nu o putem abandona pentru că intrăm în evidenţa ANAF şi a REGISTRULUI COMERŢULUI care poate cere insolvenţa sau lichidarea cu lichidator, proces care este îndelungat şi costisitor.

Cea mai simplă metodă de a închide o firmă este prin lichidare voluntară fără lichidator. Această procedură presupune mai multe etape şi verificări şi este nevoie de serviciile unui expert contabil care cunoaşte procesul şi care vă poate ghida pas cu pas astfel încât la sfârşitul procesului firma să fie radiată complet din evidenţa Registrului Comerţului.

Etapele de închidere a unei societăţi

  1. Dizolvarea unei societăţi

Dizolvarea este procesul prin care o entitate încetează să mai existe şi marchează trecerea spre lichidare.

Dizolvarea societăţilor trebuie să fie înscrisă în Registrul Comerţului şi publicată în Monitorul Oficial.

  1. Lichidarea unei societăţi

Lichidarea este faza în care activul firmei (bunurile, banii din casă sau bancă) rămase după achitarea creditorilor se repartizează către asociaţi. Aceasta este cea mai importantă şi complexă etapă în procesul de închidere prin lichidare voluntară, deoarece presupune închiderea situaţiei financiar-contabile şi întocmirea bilanţului de lichidare. Pentru această etapă este nevoie de un contabil care va calcula care este impozitul pe venit din lichidarea societăţii. Lichidarea voluntară durează aproximativ 2-3 luni, este nevoie de acordul asociaţilor cu privire la împărţirea bunurilor rămase după achitarea datoriilor şi nu trebuie să existe datorii la ANAF sau alţi creditori.

  1. Radierea societăţii

Radierea înseamnă încetarea existenţei firmei ca persoană juridică, însemnând ştergerea ei din evidenţa Registrului Comerţului.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.