Modificări începând cu data de 1 noiembrie 2018 – Reducerea cotei de TVA la 5% pentru unele servicii, bonificaţii acordate şi termene de plată a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale.

Publicat de Florela Blidariu pe

Principalele modificări aduse Codului Fiscal de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 89 din 4 octombrie 2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (Monitorul Oficial nr.854 din 9 octombrie 2018), se referă la:

1. Începând cu data de 1 noiembrie 2018 se va aplica cota de 5% pentru următoarele categorii de servicii:

  • serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9321 şi 9329;
  • cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
  • serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10;
  • dreptul de utilizare a facilităţilor sportive ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311 şi 9313.

De reţinut însă că pentru serviciile de restaurant şi catering, în sensul TVA, important este nu codul CAEN unde sunt încadrate aceste servicii, ci modul cum sunt furnizate aceste servicii. Pentru a se aplica cota redusă de TVA de 5%, serviciile de restaurant şi catering care constau în furnizarea de produse alimentare şi/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentu consumul uman, trebuie să fie însoţite şi de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora. Aceasta presupune la serviciile de restaurant punerea la dispoziţia consumatorului de un spaţiu adecvat, cu mese, scaune, personal de servire etc. Pentru servicile de catering, a căror servicii se prestează în afara localurilor prestatorului, pentru a se aplica cota redusă de 5% TVA, furnizarea produselor alimentare cu sau fără transport trebuie să fie însoţită şi de alte servicii conexe, cum ar fi aranjarea şi servirea mesei de către personalul firmei de catering etc. Simpla livrare a produselor de catering la comanda clientului neînsoţită de alte servicii conexe rămâne cu cota de 9% TVA. Același lucru se întâmplă şi la restaurant, servirea anumitor produse la pachet care nu se consumă în localul prestatorului reprezintă o livrare de bunuri cu cota de 9%.

2. Acordarea de bonificaţii pentru depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice şi plata cu anticipaţie a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice.

În anul 2018 se acordă următoarele bonificaţii:

  • pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, până la 15 iulie 2018 inclusiv, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul/câştigul net anual şi/sau impozitul pe venitul anual, de plată.
  • pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venit se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declaraţia unică şi plătit integral până la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul net anual estimat şi/sau impozitul pe venitul anual estimat de plată.
  • Pentru deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal după data de 9 octombrie 2018 (data intrării în vigoare a OUG 89/2018), pentru definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 și pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale (CAS) datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, termenul de plată pentru sumele de plată stabilite prin aceste decizii, este data de 30 iunie 2019.
    • În cazul în care sunt plătite integral până la data de 15 decembrie 2018, atunci se acordă o bonificație de 10%, valoarea bonificaţiei diminuează sumele de plată.
    • Pentru deciziile de impunere anuală, emise și comunicate de organul fiscal după data de 9 octombrie 2018, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, termenul de plată pentru sumele de plată stabilite prin aceste decizii este data de 30 iunie 2019. În cazul în care sunt plătite integral până la data de 31 martie 2019, atunci se acordă o bonificație de 10%, valoarea bonificaţiei diminuează sumele de plată.

    Acesta este ultimul an în care organul fiscal emite şi trimite contribuabililor decizii de impunere. Începând cu veniturile anului 2018, contribuabilul însuşi îşi va face regularizarea impozitului anual şi va stabili diferenţele de plată sau de restituit.


    0 comentarii

    Lasă un răspuns

    Substituent avatar

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.