Modificări privind stimulentul de inserţie oferit părinţilor aflaţi în concediu de creştere a copiilor

Publicat de Florela Blidariu pe

Miercuri, 7 aprilie 2021, a fost publicat actul normativ ce are în vedere majorarea stimulentului de inserţie. Noua Ordonanţă de Urgenţă nr. 26/2021 modifică şi completează OUG nr. 111/2010 care prevede concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Noile prevederi adoptate urmăresc, în principal, stimularea revenirii în activitate a părinţilor aflaţi în concediu pentru creşterea copiilor şi asigurarea unor venituri suplimentare pentru plata unei părţi din serviciile aferente îngrijirii copilului pe perioada în care părinţii sunt la serviciu.

Astfel, stimulentul de inserţie se majorează de la 650 lei la 1.500 lei, dacă părintele revine în activitate înainte de împlinirea vârstei copilului de 6 luni sau 1 an (în cazul copilului cu dizabilităţi).

Suma este acordată până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani (în cazul copilului cu dizabilităţi).

Alte prevederi ale actului normativ

1. Actul normativ mai prevede menţinerea la nivelul de 650 lei a stimulentului de inserţie acordat pentru:
· Persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni (1 an în cazul copilului cu dizabilităţi) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi);
· Persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani (4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi).

2. Se introduce stimulentul de inserţie de 650 lei pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.

3. Documentul mai prevede acordarea stimulentului de inserție părintelui care are în întreținere copii cu vârsta cuprinsă între 2 (3) și 3 (4) ani în cazul în care, după încetarea unui raport de muncă sau de serviciu, se reangajează, precum și în situația în care acesta beneficiază de concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, cu modificările și completările ulterioare, respectiv concediile pentru recuperarea capacității de muncă, concediile de îngrijire a copilului bolnav, mai puțin concediile de maternitate.

4. Se clarifică anumite dispoziţii privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul persoanelor care, după stabilirea dreptului, îşi stabilesc reşedinţa în altă ţară.

5. Sunt reglementate situaţiile în care se constată o abatere gravă sau abateri disciplinare repetate în legătură cu munca, în perioada acordării stimulentului de inserţie, respectiv până la împlinirea vârstei de 3 (4) ani a copilului.

În prezent, în cadrul acestei perioade, se interzice angajatorului încetarea raportului de muncă, cu excepţia reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.