OUG 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare
Publicat de Florela Blidariu pe
Ordonanța de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 230 din 21 martie 2020, cu aplicabilitate de la 21 martie 2020.
Necesitatea actului normativ:
În contextul actual, răspândirea virusului COVID-19 este o urgență severă de sănătate publică pentru cetățeni și entitățile economice, cu infecții în toate statele membre ale Uniunii.
Circumstanţele execeptionale create de focarul COVID-19 pot conduce la o lipsă severă, bruscă sau indisponibilitate de lichiditate, în special pentru IMM-uri, ceea ce pe termen scurt şi mediu poate afecta situaţia economică a multor societăţi, precum şi a angajaţilor acestora, cu posibile consecințe chiar și pe termen lung, periclitând supraviețuirea acestora.
Ţinând cont de cele menționate anterior se impune o acțiune decisivă și cu un impact ridicat pentru asigurarea lichidității IMM-urilor pe perioada în care se manifestă efectele COVID-19.
Aspecte importante stabilite prin Ordonanţă:
- Impozite şi taxe locale (impozit pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport) – se amână termenul de plată până pe 30.06.2020, inclusiv. Pentru plata până la această dată se acordă o bonificaţie de până la 10%.
- Popriri şi executări silite – se suspendă sau nu se încep măsurile de executare silită, cu execptia celor stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală. Măsura prevăzută încetează în termen de 30 zile de la data încetării stării de urgenţă.
- Plata obligaţiilor fiscale – pentru întârzierea plăţilor nu se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere. Masura prevăzută încetează în termen de 30 zile de la data încetării stării de urgenţă.
- Plata utilităţilor şi a chiriei pentru imobilele cu destinaţie de sediu social sau sedii secundare – se aplică doar pentru societăţile care şi-au întrerupt activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice. Se aplică doar pentru societăţile care deţin un certificat pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediul de afaceri. Beneficiază de aceste măsuri şi notarii publici, avocaţii, executorii judecătoreşti, cabinetele medicilor de familie, cabinetele stomatologice, federaţiile sportive şi cluburile sportive.
- Declaraţia privind beneficiarul real – pe perioada stării de urgenţă se suspendă obligaţia depunerii acestei declaraţii. Termenul se prelungeşte cu 3 luni de la data încetării stării de urgenţă.
0 comentarii