OUG 78/2019 – Abrogare SPLIT TVA (procedura de plată defalcată a TVA-ului)

Publicat de Florela Blidariu pe

Temei legal

Ordonanța de urgență nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Aspecte importante privind abrogarea procedurii

  1. Potrivit art. VI, alin. (2), procedura Split TVA se abrogă începând cu data de 01.02.2020.
  2. Conform art. VI, alin. (3), organele fiscale nu mai operează înscrieri în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA (SPLIT TVA) începând cu data de 23.12.2019.
  3. Unităţile Trezoreriei Statului transferă automat disponibilul existent în soldul conturilor de TVA (în cazul persoanelor care au aplicat mecanismul plăţii defalcate a TVA) în contul de disponibil al titularului deschis la aceeaşi unitate a Trezoreriei Statului, în termen de 10 zile de la data de 01.02.2020.
  4. Persoanele care au aplicat mecanismul plăţii defalcate a TVA şi nu au deschis cont de disponibil la Trezoreria Statului,  vor comunica unităţii Trezoreriei Statului contul curent deschis la o instituţie de credit în care se transferă sumele respective, în termen de 10 zile de la data de 01.02.2020.
  5. Dacă aceste persoane nu comunică informaţii privind contul curent deschis la instituţia de credit, în baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicită, în termen de 10 zile de la data primirii solicitării de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informaţii, pe care le transmite unităţilor Trezoreriei Statului în vederea transferului sumelor.
  6. Nu mai pot fi efectuate operaţiuni prin conturile de TVA deschise la unităţile Trezoreriei Statului ale persoanelor care au aplicat mecanismul plăţii defalcate a TVA, începând cu data de 01.02.2020, cu excepţia celor legate de transferul sumelor menţionate anterior la punctele 3, 4 şi 5.

Importanţa abrogării procedurii

Abrogarea ordonanței split TVA a fost necesară având în vedere depăşirea termenului-limită de 01.08.2019, asumat faţă de Comisia Europeană, pentru compatibilizarea sistemului de plată defalcată a TVA cu acquis-ul comunitar în domeniu, ca urmare a Scrisorii Comisiei Europene nr. C(2018) 7.121 final din 08.11.2018 de punere în întârziere în cauza 2017/2.180 – având ca obiect incompatibilitatea cu dreptul Uniunii Europene a sistemului de plată defalcată a TVA în aplicare de la 01.01.2018.

Neabrogarea ar fi avut drept consecinţe riscul continuării procedurii de infringement (încălcare, abatere) în cauza 2017/2.180 – având ca obiect incompatibilitatea cu dreptul Uniunii Europene a sistemului de plată defalcată a TVA şi suportarea unor sancţiuni pecuniare şi a unor penalităţi substanţiale.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.