Somajul Tehnic – reintrodus prin OUG 111/2021

Publicat de Florela Blidariu pe

Pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 , prin limitarea contactului dintre persoane, anumite firme  sunt în continuare, închise temporar, total sau parţial.

Guvernul a stabilit reintroducerea măsurii Şomajului Tehnic de care pot beneficia salariaţii angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activităţii, total sau parţial, în contextul creşterii incidenţei răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Conform OUG 111/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 945 din 04 octombrie 2021,  începând cu data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă şi până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativă angajatorului, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot beneficia de măsură şi salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.

În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puţin un contract este activ începând cu data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă şi până la 31 decembrie 2021, din care obţine venituri la nivelul indemnizaţiei de şomaj tehnic acesta nu beneficiază de indemnizaţia respectivă.

În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă şi toate sunt suspendate ( pe perioada întreruperii temporare a activităţii, total sau parţial), acesta beneficiază de indemnizaţia de şomaj tehnic aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Indemnizaţia de şomaj tehnic se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021. Aceasta este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale amintite mai sus( CAS şi CASS) este dată de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.

Pentru indemnizaţia de şomaj tehnic nu se datorează contribuţie asiguratorie pentru muncă conform prevederilor art. 220^5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. În cursul aceleiaşi luni calendaristice, angajatorii pot beneficia pentru acelaşi salariat, pentru perioade diferite din lună, de indemnizaţia reglementată la art. 1 alin. (1) şi de decontarea indemnizaţiei reglementată la art. 1 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 , aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările ulterioare, în condiţiile legii, adică indemnizaţia de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă. 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.