Stimulentul de inserţie 2021

Publicat de Florela Blidariu pe

În Monitorul Oficial nr. 510 din 17 mai 2021 s-a publicat H.G. nr. 536/2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin H.G.  nr. 52/2011.

Aşadar, până de curând, părinţii care doreau să beneficieze de stimulentul de inserţie trebuiau să revină în câmpul muncii cu 60 de zile înainte de terminarea concediului de creştere a copilului. Din 17 mai 2021, data intrării în vigoare a HG 536/2021, chiar şi cei care au finalizat acest concediu şi nu au revenit în câmpul muncii vor putea primi acest ajutor.

Anterior modificărilor aduse, părintele aflat în concediul de creştere a copilului putea beneficia de stimulent de inserţie dacă se întorcea la locul de muncă sau acumula venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului, respectiv trei ani în cazul celui cu dizabilităţi. Aşadar demersurile pentru revenirea la muncă trebuiau făcute cu trei luni înainte de vârsta de doi ani a copilului.

În urma modificărilor aduse prin HG 536/2021, începând cu data de 17 mai 2021 stimulentul de inserţie va fi acordat şi părinţilor care vor termina concediul de creştere a copilului, adică şi după împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani.

Potrivit prevederilor art.13(2) din HG 536/2021, persoanele care solicită acordarea stimulentului de inserţie după împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, acesta se acordă după cum urmează:

  • Începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului;
  • Începând cu data depunerii cererii în cazul în care cererea este depusă peste termenul prevăzut la art.15(1) litera c^1 din OUG111/2020.

Un alt avantaj adus părinţilor care primesc deja stimulent de inserţie este că plata acestuia nu  încetează dacă nu mai au loc de muncă, aşa cum era  anterior, ci doar se suspendă. Reluarea plăţii stimulentului de inserţie se va face, la cerere, începând cu ziua următoare în care se realizează venituri supuse impozitului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la acea dată, însă numai dacă această situaţie apare înainte de împlinirea vârstei de trei ani, respectiv patru ani, a copilului.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.