Despre team building și scopul său
Publicat de Florela Blidariu pe
În epoca corporaţiilor multinaţionale, team building-ul a devenit o practică utilizată des şi pe piaţa muncii în România. Team building-ul urmăreşte atingerea a 2 scopuri:
- Întărirea legăturilor dintre salariaţii unei companii şi descoperirea unor trăsături ale acestora, care în cadrul formal de la birou nu ar fi ieşit în evidenţă .
- Perfecţionarea salariaţilor prin participarea la cursuri organizate de către angajator.
Perfecţionarea salariaţilor prin participarea la cursuri organizate de către angajator este reglementată şi de Codului Muncii care specifică faptul că dacă participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este inițiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta. Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională, salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deținute. Formarea profesională a salariaților are următoarele obiective principale:
- adaptarea salariatului la cerințele postului său ale locului de muncă
- obținerea unei calificări profesionale
- actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice postului și locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază
- reconversia profesională determinată de restructurări socio-economice
- dobândirea unor cunoștințe avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale
- prevenirea riscului șomajului
- promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.
Conform Codului Fiscal, tragem un semnal de alarmă legat de deductibilitate şi impozitare. Pentru că team building-ul să nu fie considerat un avantaj la salariu acesta trebuie organizat cu scopul de a pregăti sau perfecționa profesional salariații. Societatea va trebui să justifice prin documentație (decizie administrator privind organizarea unei acțiuni de perfecționare a salariaților, referat privind activitatea desfășurată, cursuri, programul activităților, lectorii și trainerii de specialitate etc.) scopul acestei acțiuni. Pregătirea profesională și perfecționarea angajaților/ administratorilor/ directorilor trebuie să fie legată de activitatea desfășurată de societatea la care își desfășoară activitatea aceste persoane.
Team building-ul este impozabil la nivelul salariaților dacă acesta este organizat în scop de recreere şi neimpozabil dacă team building-ul este organizat cu scopul de a perfecționa salariații. Societatea va trebui să justifice prin documentație (referat, cursuri, programul activităților, lectorii etc.) scopul acestei acțiuni. Tematica aleasă trebuie să fie în funcție de obiectul de activitate al societății, de programele de dezvoltare pentru viitor, de diversificarea activităților, de obiective privind creșterea vânzărilor, introducerea unor programe informatice noi etc. Cheltuiala va fi integral deductibilă indiferent că este realizată pentru perfecționare său recreere, deoarece se asimilează unui avantaj salarial.
Deşi opinia generală legată de team bulding-uri se rezumă doar la partea de “distracţie“ a salariaţilor, vă sfătuim să organizaţi cu mare atenţie asemenea evenimente pentru a putea fi integral deductibile fiscal şi neimpozabile în cazul salariaţilor.
0 comentarii