Tratamentul fiscal și contabil al vânzărilor sub cost
Orice entitate pe perioada desfășurării activității sale economice poate ajunge într-o situație în care este nevoită să vândă produsele sale sub costul de achiziție/producție.
În continuare vom identifica situațiile în care putem beneficia de prevederile Ordonanței Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Vânzările sub costul de achiziție, conform OG nr. 99/2000, sunt cele menționate la art. 16 și sunt denumite vânzări cu preț redus. Acestea includ: vânzări de lichidare, vânzări de soldare, vânzări efectuate în structuri de vânzare denumite magazin de fabrică sau depozit de fabrică, vânzări promoționale, vânzări ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut și este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiții comerciale normale, vânzări ale produselor care într-o perioadă de trei luni de la aprovizionare nu au fost vândute, vânzări accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapidă sau a căror conservare nu mai poate fi asigurată până la limita termenului de valabilitate, vânzarea unui produs la un preț aliniat la cel legal practicat de ceilalți comercianți din aceeași zonă comercială, pentru același produs, determinat de mediul concurențial precum si vânzarea produselor cu caracteristici identice, ale căror prețuri de reaprovizionare s-au diminuat.
Articolul 17 al OG nr.99/2000 stipulează faptul că este interzisă vânzarea de produse în pierdere, cu exceptia vânzărilor cu preț redus, menționate mai sus. Conform art. 73 pct.5 din același act normativ, nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă contravențională de la 2.000 lei la 10.000 lei.
În ceea ce privește impozitul pe profit, trebuie precizat că nu există nicio interdicție de natură fiscală care să limiteze deductibilitatea costurilor aferente vânzărilor, chiar în situația în care bunurile sunt vândute sub costul de achiziție/producție. Totuși, trebuie avută în vedere posibilitatea de a reconsidera o tranzacție în funcție de prețul ei de piață. Această procedură este aplicabilă în special tranzacțiilor care au loc între persoane afiliate.
La vânzarea sub preț cheltuielile cu costul mărfii la descărcarea de gestiune (cont 607) vor fi mai mari decât veniturile realizate (cont 707) de unde rezultă implicit o diminuare a rezultatului contabil (cont 121).
0 comentarii