Ce înseamnă educaţie timpurie şi cum se acordă salariaţilor cei 1500 lei pentru fiecare copil

Publicat de Florela Blidariu pe

Începând cu 1 ianuarie 2021, salariații care au copii înscriși într-o unitate de învățământ timpurie –cu acordul angajatorului, care este plătitor de impozit pe profit, pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor minori în sumă de până la 1.500 lei lunar.

Ce reprezintă educația timpurie

Aceasta este definită în Legea educației naționale (Legea 1 / 2011) și reprezintă educația primită de copiii cu vârste între 0 și 6 ani și are 2 niveluri: nivelul antepreșcolar, între 0 și 3 ani și nivelul preșcolar, între 3 și 6 ani, cel din urmă cuprinzând grupele mică, mijlocie și mare.

Raportându-ne și la instituțiile unde se poate desfășura acest tip de educație, rezultă că educația timpurie înseamnă perioada de creșă și grădiniță.

România se bucură de aproximativ 600.000 de copii care se situează între 3 și 6 ani. Totuși, numărul creșelor și grădinițelor nu reușește să acopere cererea.

Chiar și în acest context, ajutorul propus de stat este unul binevenit pentru părinții, care plătesc sume importante de bani în unitățile de educație private, care completează lipsa locurilor de la stat.

Ce spune Codul fiscal, modificat prin Legea 239/2020

Statul, prin mai multe legi de-a lungul anilor, în special prin Legea 239, vine și dă o serie de facilități angajatorului și angajatului.

Codul fiscal legiferează posibilitatea companiilor plătitoare de impozit pe profit de a deduce cheltuielile cu educația timpurie a copiilor angajaților din impozitul pe profit datorat astfel:

-se deduc 1500 lei / fiecare copil al fiecărui angajat pe lună (1 salariat x 2 copii = 3000 lei/lună), fie că educația timpurie se desfășoară prin centrul propriu sau un alt centru autorizat;

-la calculul de impozit, aceste sume sunt considerate nedeductibile, dar sunt apoi scăzute din impozitul pe profit de plată (similar sponsorizărilor);

-în cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, se scade în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Sumele acordate pentru educația timpurie nu reprezintă venit salarial și nu pot fi taxate cu impozitele specifice salariilor, conform noului punct x), introdus la art. 76 alin. 4, după litera v) din Codul fiscal.

Ce deduc companiile plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderii

Nu se specifică în Codul fiscal că firmele care plătesc impozit micro nu pot acorda salariaților acest tip de facilitate, însă nu își vor deduce sumele respective din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Concluzia este că și microîntreprinderile pot acorda aceste sume, singura facilitate fiind neimpozitarea ca venituri salariale.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.