Ce trebuie să ştii despre şomajul tehnic
Publicat de Florela Blidariu pe
Ce înseamnă şomaj tehnic conform Codului Muncii?
Şomajul tehnic nu este menționat ca atare în Codul Muncii, singura referire la această situație, relativ nouă, este în articolul 52 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, potrivit căruia contractul individual de muncă se suspendă din inițiativa angajatorului în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Angajatorul poate oricând suspenda contractul de muncă din motivele enumerate mai sus cu plata unei indemnizaţii de şomaj de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de angajat, conform art. 53(1) din Legea 53/2003 republicată, indemnizaţie suportată de angajator. Potrivit însă OUG 30/ 21.03.2020 modificată prin OUG 32/26.03.2020, pe perioada stării de urgenţă instituită prin decret ca urmare a efectelor produse de coronavirus, pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativă angajatorului conform art. 52(1) litera c), indemnizaţiile de şomaj se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Indemnizaţiile de şomaj de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. În situaţia în care bugetul angajatorului permite, indemnizaţia suportată de la bugetul asigurărilor pentru şomaj poate fi suplimentată de angajator cu diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Condiţiile de acordare a şomajului tehnic cu plata indemnizaţiei de la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Pentru acordarea acestei indemnizaţii către salariaţi, angajatorii trebuie să îndeplinească o singură condiţie: să reducă ori să întrerupă temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei, pe perioada instituirii stării de urgenţă decretate conform unei declaraţii pe proprie răspundere.
Ce trebuie să ştie angajatorul despre prevederile legislative pentru şomaj tehnic?
Este important să șe ştie că nu mai există limite în privința tipului de companie sau a numărului de angajați care beneficiază de şomaj tehnic. Conform Ordonanței de urgență 32, publicată în Monitorul Oficial pe 30 martie 2020, ajutorul a fost extins pentru toate tipurile de companii (mici, mijlocii și mari), precum și pentru toți salariații afectați de situația actuală. Totodată, vor putea beneficia de aceeași indemnizaţie de 75% din salariul mediu brut și persoanele care au PFA sau contracte de drepturi de autor.
Tratamentul fiscal
Pentru indemnizaţia de şomaj tehnic se calculează impozit pe venit şi contribuţii sociale, dar nu se datorează contribuţie asigurătorie de muncă datorată de de angajator.
Calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, CAS şi CASS se face de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj( suma brută). Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale este dată de 25 a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.
Procedura de solicitare a sumelor de la AJOFM:
Pentru acordarea sumelor necesare plăţii indemnizaţiei de şomaj, angajatorii vor depune, prin email (poştă electronică), la AJOFM, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care vor beneficia de indemnizaţie, conform modelului stabilit prin OrdinUL ministrului muncii şi protecţiei sociale NR. 740 ŞI 741/2020. Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.
Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor solicitate se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar plata indemnizaţiei către salariaţi se face în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor de la buget.
0 comentarii