Cine are obligaţia depunerii la ANAF a declaraţiilor 300, 301, 390 şi 394?

Publicat de Florela Blidariu pe

Potrivit legislației în vigoare din România, respectiv Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, orice entitate plătitoare de TVA are obligaţia de a depune trei declarații fiscale pe parcursul anului.

Decontul de TVA (declarația 300) – acest decont trebuie depus pentru fiecare perioadă fiscală (lună sau trimestru) de orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA (art.316 din Codul fiscal).

În acesta decont se înscriu operațiunile la data la care intervine exigibilitatea TVA, atât în cazul vânzărilor, cât și în cazul achizițiilor.

De reținut! La această declarație nu se poate depune rectificativă, corecțiile sunt evidențiate în decontul lunii următoare, pe rândurile de regularizări.

Decontul de TVA 301 se depune de persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal, dar înregistrate pe cod special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, respectiv pentru operaţiuni intracomunitare pentru care locul taxării este în România. În baza acestui decont, persoanele impozabile plătesc efectiv TVA datorat aferent achiziţiilor intracomunitare.

Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (declarația 390) – se depune în lunile în care se efectuează operațiuni intracomunitare, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal.

 Aceste operațiuni se referă la:

– livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri;

– prestările intracomunitare de servicii către persoane impozabile, care nu sunt scutite în statul membru în care este stabilit beneficiarul acestora;

– achizițiile intracomunitare de  servicii de la persoane impozabile, servicii pentru care beneficiarul din România este obligat la plata taxei prin taxare inversă(persoanele impozabile înregistrate conf. art. 316) sau plată efectivă la bugetul statului( persoanele impozabile înregistrate conform art.317 din Codul fiscal).

Declarația informativă privind livrările de bunuri/prestările de servicii și achizițiile efectuate pe teritoriu național (declarația 394) – se depune de către:

– persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice operațiune taxabilă în România pentru care, este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum și pentru operațiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.

– persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează achiziții de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrării/prestării este în România, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.