Ce cheltuieli putem înregistra pe societate?
Publicat de Florela Blidariu pe
Consultanţii fiscali susţin că actualul Cod Fiscal nu interzice cheltuielile pe firmă, atât timp cât acestea sunt în scopul afacerii. Atâta vreme cât cheltuielile făcute sunt în scopul afacerii, nu există o regulă sau o normă în Codul Fiscal care interzice acest lucru. Trebuie doar ca sumele cheltuite să fie numai în scopul desfăşurării activităţii economice a contribuabilului (art.25 din Legea 227/2015- Codul fiscal).
Pentru determinarea rezultatului fiscal se iau în considerare doar cheltuielile deductibile şi cele reglementate prin acte normatice în vigoare, precum taxele de înscriere, cotizaţiile şi contribuţiile la autorităţi şi organizaţii patronale.
Sunt considerate cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii, cheltuieli precum: costul utilităţilor, chiriile, consumabilile, cheltuielile de reclamă şi publicitate, cheltuielile de marketing, studiul pieţei, promovarea produselor, cheltuielile de cercetare, de protejarea mediului etc.
De asemenea, cheltuielile cu salariile şi cele assimilate salariilor sunt cheltuieli deductibile la stabilirea rezultatului fiscal.
Mai sunt o serie de cheltuieli cu deductibilitate limitată, precum cheltuielile de protocol (2% din profitul contabil), cheltuielile sociale (5% aplicat la fondul de salarii), tichetele de masă şi voucherele de vacanţă acordate potrivit legii, scăzăminte, perisabilităţi rezultate din manipulare/depozitare, potrivit legii, amortizarea, cheltuielile cu provizioanele pentru deprecieri şi reserve, 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii etc.
Societatea mai poate înregistra şi alte cheltuieli care însă nu sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal, cheltuieli precum:dobânzi şi majorări datorate autorităţilor române/străine, amenzi, confiscări şi penalităţi, cheltuieli aferente bunurilor lipsă din gestiune sau degradate, neimputabile, cheltuieli făcute în favoarea acţionarilor/asociaţilor, cheltuielile de sponsorizare (acestea se scad din impozitul pe profit în limitele prevăzute de lege) şi altele.
Pentru o companie plătitoare de impozit pe profit este foarte important de determinat în mod corect care sunt cheltuielile deductibile integral, cheltuielile cu deductibilitate limitată şi cheltuielile nedeductibile pentru stabilirea rezultatului fiscal şi a impozitului pe profit datorat bugetului de stat.
Societăţile plătitoare de impozit pe venit (microintreprinderile) sunt acele societăţi care au realizat în anul precedent venituri sub 1.000.000 euro şi care plătesc un impozit de 1 sau 3% calculat la total venituri indiferent de mărimea sau deductibilitatea cheltuielilor înregistrate. Şi aceste societăţi însă trebuie să înregistreze pe cheltuieli doar acelea efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice. Orice altă cheltuială înregistrată care nu are legătură cu activitatea societăţii diminuează profitul contabil, respectiv mărimea dividendelor şi implicit impozitul pe dividende, ceea ce înseamnă evaziune fiscală cu consecincele ce derivă din aceasta.
0 comentarii