Concediul paternal

Publicat de Alexandra Boicu pe

Proaspătul tată poate să beneficieze de concediu paternal conform Legii concediului paternal nr. 210/1999. Acest concediu e de cinci zile lucrătoare, iar dacă eşti asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, atunci vei primi o indemnizaţie egală cu salariul pe care l-ai fi primit în timpul pe care îl petreci cu nou-născutul. Acest tip de concediu e considerat de scurtă durată şi se acordă taţilor pentru a le permite să formeze o bună relaţie de ataşament cu bebeluşul. E bine să mai ştii şi că acest drept se acordă oricărui tată, indiferent că e sau nu căsătorit şi indiferent dacă e tatăl natural al copilului său tatăl adoptiv.

Cadrul legislativ

Conform Legii 210/1999, tatăl unui nou-născut poate beneficia de 5 zile lucrătoare libere în decursul primelor opt săptămâni de viaţă ale bebeluşului. Această perioadă de concediu se poate prelungi cu alte zece zile lucrătoare, în cazul în care tatăl urmează sau a absolvit un curs de puericultură şi poate face dovada acestui lucru. Acest tip de prelungire se acordă doar o singură dată, indiferent de numărul de copii al solicitantului.

Totuşi, în cazul taţilor care au statutul de cadru militar, concediul se acordă sub forma unei permisii de doar şapte zile calendaristice.

Documente doveditoare necesare

Pentru a beneficia de concediul paternal, părintele trebuie să întocmească o cerere scrisă adresată conducerii unităţii la care acesta este angajat. Cererea trebuie însoţită de certificatul de naştere al copilului, în care să figureze numele tatălui care face acea solicitare şi, eventual, de atestatul primit în urma absolvirii unui curs specializat de puericultură.

Cursuri de puericultură

Acestea prezintă noţiuni elementare, teoretice şi practice, cu privire la îngrijirea nou-născutului şi pot fi susţinute de către medicul de familie al părinţilor sau de către specialişti în pediatrie, în cadrul unor programe de asistare şi informare a tinerilor părinţi.

Dacă tatăl care solicită intrarea în concediu de paternitate este cadru medical, atunci prelungirea concediului se poate face fără absolvirea unui astfel de curs.

Valoarea indemnizaţiei acordate în timpul concediului

Suma primită de către beneficiarul concediului se calculează pe baza salariului brut al solicitantului şi va fi egală cu cuantumul salariului său pentru aceeaşi perioadă, incluzând sporurile şi adaosurile pentru aceeaşi perioadă. Această sumă este plătită din fondul de salarii al angajatorului.

Drepturile şi obligaţiile beneficiarului acestui concediu

Pe durata concediului de acest tip, contractul individual de muncă se poate suspenda, conform articolului 51 din Codul Muncii.

Totuşi, acordarea acestui tip de concediu nu poate fi refuzată de către angajatori, iar taţii care solicită întreruperea muncii din acest motiv sunt protejaţi prin lege împotriva concedierii. Din acest motiv, în perioada concediului paternal angajatorii nu au dreptul de a emite dispoziţii de concediere pe numele beneficiarilor acestui concediu.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.