Cu ce atitudine rezolvi o problemă?

Publicat de Florela Blidariu pe

Majoritatea oamenilor irosesc mai mult timp şi mai multă energie încercând să evite o problemă decât dacă ar încerca să o rezolve.
Henry Ford

Ce sunt problemele?

Problemele sunt situaţiile din cauza cărora apar dificultăţi, întârzieri sau chiar eşuare în atingerea obiectivelor propuse. Situaţiile problemtice apar în fiecare zi, putând fi mai mult sau mai puțin stresante.
Prin urmare, este mai utilă perceperea problemelor ca fiind, mai degrabă, provocări, situații din care se pot trage concluzii favorabile, fie despre situația întâlnită, fie despre persoanele implicate.

Ce înseamnă să fii orientat spre soluţii?

Într-o situaţie dificilă, poţi alege să eviţi problema, să cauţi responsabili pentru situaţia creată, să aştepţi să se rezolve singură sau să cauţi o soluţie.
Amânarea și ignorarea problemelor sunt doar soluții temporare. De puține ori ipostazele grele se rezolvă de la sine, fără nici o implicare umană.
Dar, ca în multe alte situaţii, rezultatul depinde de atitudine! Situaţiile problematice pot fi mai uşor rezolvate atunci când persoana/persoanele implicate sunt orientat/e spre soluţii. Acest lucru presupune:

  • manifestarea unei atitudini proactive; 
  • comunicarea eficientă; 
  • orientarea spre oameni; 
  • dorinţa permanentă de a învăţa; 
  • perfecţionarea continuă.
Este importantă menţinerea unei atitudini proactive și mobilizarea resurselor disponibile înainte de amplificarea problemelor. 

Care sunt paşii pentru a rezolva eficient o problemă?

Pasul 1: Definirea clară, succintă şi obiectivă a problemei (răspunde la întrebarea De ce este această situație problematică?)
Pasul 2: Stabilirea obiectivelor (răspunde la întrebarea Care sunt pașii care trebuie parcurşi?)
Pasul 3: Strângerea de informaţii despre situaţia dificilă pentru formarea unei imagini de ansamblu (răspunde la întrebările Care sunt resursele necesare? Care sunt persoanele implicate?)
Pasul 4: Căutarea de soluţii creative – se poate folosi tehnica brainstorming-ului (răspunde la întrebarea Ce soluții pot fi abordate pentru a rezolva această problemă?)
Pasul 5: Analizarea soluţiilor şi luarea unei decizii (răspunde la întrebarea Care este cea mai bună soluție în problema dată?)
Pasul 6: Implementarea soluţiei alese şi verificarea rezultatelor

Recomandări
În confruntarea cu o problemă personală sau de orice natură, este indicată respectarea unor sfaturi:

  • stabilirea momentului oportun al zilei/săptămânii/lunii – pentru rezolvarea problemei;
  • eliminarea factorilor perturbatori (televizor, telefon etc.) – pentru facilitarea concentrării şi identificarea de soluţii;
  • aplicarea unei structuri clare – în rezolvarea problemei;
  • realizarea unei liste de probleme – aranjate în ordinea priorităţilor;

De cele mai multe ori, aspectele preţioase ale vieţii se învaţă în momentul în care cineva se află în faţa unei provocări. Atunci poate descoperi o calitate sau o resursă despre care nu știa că există, influenţând stima de sine într-un mod pozitiv. Cum nu toate problemele sunt facile, aplicarea unui model de rezolvare a problemei, bazat pe o structură clară, se poate dovedi eficient.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.