Cultura organizaţională bazată pe principii de muncă şi relaţii interumane

Publicat de Florela Blidariu pe

Relaţiile interumane au o valoare inestimabilă în formarea şi susţinerea unei culturi a excelenţei, deoarece crează încrederea şi sprijinul de care oamenii au nevoie pentru a se impulsiona unii pe alţii să facă lucruri extraordinare.

Principiile de muncă aplicate într-o comunitate organizaţională excelentă sunt:

  1. Dimensiunea organizaţiei: grupurile cu număr redus de oameni, care sunt legate colectiv de misiunea organizaţiei reprezintă cea mai bună cale pentru a intensifica relaţiile interumane.
  2. Loialitate faţă de misiunea comună: armonizarea misiunii organizaţiei cu modul său de îndeplinire pentru a crea bunăstare în companie. Este de dorit ca misiunea personală să nu intre în conflict cu interesele organizaţiei.
  3. Aprecierea corectitudinii: oamenii onorabili sunt rari, iar pentru a construi relaţii de calitate este nevoie de timp şi comportament adecvat.
  4. Respectul reciproc: este o condiţie necesară şi trebuie să fie în concordanţă cu principiile şi politicile organizaţiei.
  5. Delimitarea corectitudinii de generozitate: Pentru a construi o comunitate de oameni care au relaţii de calitate pe termen lung şi care manifestă un ridicat simţ al responsabilităţii personale, este necesară eliminarea pretenţiilor nejustificate.
  6. Recunoaşterea limitei: se bazează pe ceea ce este corect sau necesar, văzut prin prisma schimbului reciproc avantajos. Este important ca fiecare parte implicată să acţioneze de partea corectitudinii şi să se concentreze pe interesele comunităţii.
  7. Remunerarea muncii: pentru a menţine o relaţie sustenabilă, este necesară asigurarea un echilibru viabil din punct de vedere economic, precum şi stabilirea unei politici corecte şi raţionale. De asemenea, schimbul trebuie să se echilibreze odată cu timpul, iar acordul financiar va trebui adaptat pentru a stabili o relaţie nouă corespunzătoare.
  8. Prudenţa: în chestiuni legate de interese. Este important ca un număr cât mai mare de oameni să aibă o muncă şi relaţii semnificative, cu toate că pot exista şi oameni cărora nu le pasă de comunitate şi pot dăuna intereselor acesteia.

Dacă oamenii sunt preocupaţi să aibă o organizaţie echilibrată, atunci se vor implica în susţinerea ei, crescând astfel, productivitatea muncii şi îmbunătăţind calitatea relaţiilor umane.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.